Opr. Dr. Hande Akbaş 1-2 yıl düzensizlik olabilir...
HABERİ PAYLAŞ

1-2 yıl düzensizlik olabilir...

Haberin Devamı

Yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda her şeyin düzene girmesi 1-2 yılı bulabilir. Kızınızdaki diğer gelişim belirtileri normalse endişe etmeden bir süre daha bekleyebilirsiniz...

Rahim filmi zararlı mı?

1.5 yıllık evli kadınım. Eşimle 14 aydır korunmasız ilişkiye girmemize rağmen hamile kalamadım. Doktor rahimde küçük bir yara ve mantar olduğunu söyledi. Bunun hamile kalamamla bir ilgisi var mı? Tahlil ve rahim filmi istedi. Acaba rahim filmi zararlı mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı bilmiyorum ama genel prensip şöyle: Çiftler 1 yıl korunmasız ilişkiye girmelerine rağmen gebe kalamıyorlarsa o zaman daha fazla vakit kaybetmeksizin bu alanda deneyimli bir uzmana başvurmaları gerekir.

Rahim ağzında yara ya da mantar kesinlikle kısırlığa sebep olmaz.

Eşinizden ve sizden istenecek birçok tahlil bulunmaktadır. Rahim filmi de bunlardan birisidir. Bunu çektiren birçok kadın olmuştur. Eğer güvenilir bir merkezde çekilirse genellikle herhangi bir soruna yol açmaz.

Ama iyi bir yerde çekilmediği zaman enfeksiyona neden olup sağlam tüplerinizi bile kaybetmenize yol açabilir. Bu konuda deneyimli doktorlar sizi güvenilir bir yere yönlendirecektir.

Adeti düzensiz ama...

Kızım 11 yaşında ve 52 kilo. Boyu ise 1.55. Mayıs’tan itibaren 5 kez düzensiz olarak adet gördü. Memeleri çok büyüdü, tüylenmesi de arttı. Doktor her şeyin normal olduğunu söyledi. Sizce de bu normal bir durum mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kızınız henüz yeni adet görmeye başladığından ilk 1-2 yıl içinde adetlerin düzensiz olması son derece sık gördüğümüz normal sayılan bir bulgudur.

Yazdığınız memelerde büyüme ve tüylenmede artış gibi bulgular tamamen sağlıklı ergenlik döneminde gördüğümüz bulgulardır.

Hele bir de doktor muayene ettiyse ve bir sorun saptamadıysa endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Nasıl korunacağım?

22 yaşındayım. Kanımda pıhtılaşma sorunu olduğu için doğum kontrol ilaçları kullanmam yasak. Bir de benim prezervatife karşı alerjim var. Bana ne gibi bir korunma yöntemi önerebilirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önce çocuk sahibi olup olmadığınızı yazmamışsınız. Ama doğum yaptıysanız size en uygun yöntem spiral taktırmak olacaktır.

Eğer geçmişte gebeliğiniz yoksa o zaman aylık veya 3 aylık iğneler yaptırmayı deneyebilirsiniz. Bu iğneler östrojen içermediği için pıhtılaşmayla ilgili de sorun yaşamayacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder