Beden Sağlığı 1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü

Paylaş
1 Aralık Dünya AIDS Günü

Sağlık Bakanlığı, HIV enfeksiyonunun tüm yaş gruplarında görülebilmekte olduğunu belirterek "Türkiye hâlâ dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir" dedi

Sağlık Bakanlığının 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamaya göre, HIV enfeksiyonu 1980’li yıllardan beri tüm dünyada görülürken, bulaşma yolu ise en sık korunmasız cinsel temas, ikinci olarak ise damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile oluyor.

Haberin Devamı

Açıklamada, bu hastalığın önlenebilir olduğu belirtilerek, "HIV enfeksiyonu, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmaktadır. Bununla birlikte uygulanan ilaç tedavisi bulaşıcılığı da engellemekte, HIV(+) anne ve babadan, HIV(-) bebek doğabilmektedir. Ancak hastalığın aşısı bulunmamaktadır" ifadeleri kaydedildi.

HIV /AIDS ile mücadelenin en etkili yolunun korunma önlemlerini uygulamak olduğu bildirilen açıklama şöyle devam etti:

"Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır. Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2013 yılı raporuna göre; dünyada 2012 yılı içinde yaklaşık 2,3 milyon kişinin HIV’e yakalandığı, 35,3 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 1,6 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir. Ülkemizde de HIV/AIDS hastalığı konusundaki farkındalığın ve test imkanlarının artması ile birlikte, tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülmektedir. Ancak Türkiye hala dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir."

Haberin Devamı

7 BİN 50 KİŞİ BİLDİRİM YAPTI

Hastaların kimliklerinin üçüncü kişilerle kesinlikle paylaşılmadığı, ayrımcılık ve damgalanmaya uğramamaları için bildirimlerin kodlu olarak yapıldığı vurgulanırken "Bakanlığımıza 1985’den 2013 yılı Kasım’a kadar toplam 7 bin 50 kişi HIV(+) bildirimi yapılmıştır. Vakaların yaklaşık yüzde 73’ünü erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 40-49 yaş arasındaki kişilerdir. Ülkemizde bildirimi yapılan HIV(+) vakaların yaklaşık yüzde 17’si yabancı uyrukludur. Ülkemizde bulaşma en sık cinsel yolla olmaktadır. Ülkemizde HIV ile enfekte kişilerin tedavileri, sosyal güvence kapsamında karşılanmaktadır. Sağlık sigorta kapsamında olmayan HIV/AIDS hastalarına sosyal durumları uygunsa yeşil kart sağlanmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Bakanlığın, akademik çevreler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içinde olduğu belirtildi. HIV/AIDS konusunda toplumsal duyarlılığın artırılması, vatandaşların HIV/AIDS hastalığının bulaşma yolları ve sağlıklı cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi, kişilerin toplumda ayrımcılık ve damgalanmaya uğramalarının azaltması hatta ortadan kaldırılması, şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmeleri için Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezlerinde ücretsiz danışmanlık ve test hizmetlerinin sürmekte olduğu bildirildi.

AA