Opr. Dr. Hande Akbaş 1 haftayı geçmese iyi olur
HABERİ PAYLAŞ

1 haftayı geçmese iyi olur

Haberin Devamı

Adet günü, sınav ya da evlilik gibi günlerde ilaçla ertelenebilir. İlaç için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bir de erteleme süresinin 1 haftayı geçmemesine dikkat edin

Ertelemek mümkün mü?

Nişanlımın adet dönemi evlilik günümüze denk geliyor. Adeti ertelemek istiyoruz. Acaba kaç gün önce doktora gitmeliyiz? Bir de adet kaç gün ertelenebilir?

CEVAP

Değerli okuyucum, düğün tarihinizden 1-2 ay öne doktora başvurmanızı, nişanlınıza jinekolojik muayene ve ultrason yapılmasını öneririm.

Böylece rahim ve yumurtalıklarında bir sorun yoksa hem korunma amacıyla hem de düğün tarihinize denk gelen adetinin geciktirilebilmesi için doktor nişanlınızın bünyesine uygun bir ilaç başlayacaktır. Erteleme süresinin genellikle 1 haftayı geçmesi önerilmez.

Tek başına korur mu?

7 aydır spiralle korunuyorum ama hamile kalmaktan çok korkuyorum. Spiral tek başına koruma sağlar mı yoksa başka bir ilaç daha kullanmak gerekiyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral yaklaşık yüzde 98-99 koruyuculuğu olan bir yöntem. Bunun yanında ek bir yöntem kullanmaya ihtiyacınız yok.

Spiral sadece dış gebeliğe karşı koruma sağlamaz. Ama bu durum son derece nadir göründüğünden eğer adetinizde gecikme yaşarsanız böyle bir riski aklınızda tutmanız iyi olur. Ayrıca spiral kullanan her kadın düzenli muayeneye giderek spiralinin yerinde olup olmadığından emin olmalıdır.

İlk gün çok ağrım oluyor

24 yaşında kızım ve 10 yıldır adet görüyorum. 5 yıldır ilk gün karın ağrılarım var, ilaç kullanıyorum. Bunun zararı var mı? Ayrıca adetlerim 5 gün sürüyor. İlk 3 gün normal yoğunlukta, diğer 2 gün çok az kanama oluyor. Bu durum anneliğe engel mi? Bir de kokulu olmayan akıntım ve adet öncesi ve sonrası kahve rengi lekelenmelerim oluyor. Bunun nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2-7 gün arasında süren adetler normal kabul edilir. Yoğunluğu da sizin söylemiş olduğunuz gibi ilk günler daha fazla, daha sonra giderek azalma şeklindedir. Bu durumun gebe kalmanızla ilgisi yoktur.

Adetlerin düzenli olması daha önemlidir. Kokusuz akıntı da normal kadında her zaman görülebilir. Özellikle yumurtlama döneminde artış gösterir, bu da normal bir durumdur.

Sizin hikayenizde sadece adetlerin şiddetli ağrılı olması ve öncesinde kahverengi lekelenmelerin olması önem taşıyor. Bazen bu durum çikolota kisti hastalığı olan kadınlarda görülebilir. Bir uzmana muayene olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder