Ekonomi 1 kilo et için 10 saat çalışacaklar

1 kilo et için 10 saat çalışacaklar

Paylaş
1 kilo et için 10 saat çalışacaklar

DİSK-AR, asgari ücrete ilk altı ay için yüzde 4,7, ikinci altı ay için de yüzde 5,1 oranındaki artışı değerlendirdi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü DİSK-AR tarafından, TÜİK Madde Fiyatları, TÜFE Endeksi ve Çalışma Bakanlığı verileri üzerinden yapılan araştırmada asgari ücrete yapılan aylık 25,6 TL’lik, günlük 85 kuruşluk artışla, 185 gram pirinç, 16 gram bebek maması, 406 gram ekmek, 442 gram makarnadan yalnızca birinin alınabildiği belirtildi.

Et almak isteyen asgari ücretlinin, aldığı zamla günlük 34 gram dana, 33 gram koyun eti, 162 gram tavuk etinden birini seçmek durumunda kaldığı belirtilen araştırmada, asgari ücretlinin süt ve süt ürünlerinden ya 0,43 litre süt, ya da 62 gram beyaz peynir alabileceği ifade edildi.

Zammın günlük karşılığı ile 202 gram kuru fasulye ya da 222 gram nohudun alınabilecek gıda ürünleri arasında olduğu kaydedilen araştırmada, asgari ücretlinin kira fiyatının sabit kalması koşulu ile yapılan zammı biriktirip bir aylık kirasını ödemesi için de yaklaşık 2 yıl beklemesi gerektiği vurgulandı.

HANGİ MAL İÇİN KAÇ SAAT ÇALIŞILACAK?

Araştırma kapsamında, asgari geçim indirimi hariç Ağustos zammı ile net 570 TL olacak olan asgari ücretle, TÜİK madde fiyatları üzerinden hangi mal için kaç saat çalışılması gerektiği de ortaya konuldu.

Buna göre asgari ücretli, 487 TL’lik ortalama kira giderini karşılamak için 192 saat çalışmak durumunda. Asgari ücretli 1 kilo pirinç için 2 saat, bebek maması için de 21 saat, 1 kilo et için de 10 saat çalışacak.

1 AYLIK ÜCRET KREŞ PARASINI KARŞILAMIYOR

Araştırmada, asgari ücretlinin çocuğu varsa 593 TL’lik kreş parasını 1 aylık çalışmasıyla karşılayamadığına dikkat çekilirken, bir buzdolabı için çalışılması gereken sürenin, başka harcama yapmaksızın 402 saate denk geldiği, erkek ayakkabısı için 41, kadın ayakkabısı için 29, çocuk ayakkabısı için 17 saat çalışılmasının gerektiğinin altı çizildi.

1 KİLO BEYAZ PEYNİR İÇİN 5 SAAT

Asgari ücretlinin 1 kilo beyaz peynir için 5 saat, sıvı yağ için 2 saat çalışması gerektiği, bununla birlikte 16 saatlik çalışma karşılığında 1 gömlek, 2 saatlik çalışma karşılığında da 1 çorap alabildiği belirtilen araştırmada, asgari ücretlinin 1 masa, 1 sandalye almak için başka hiçbir şey almaksızın 27 saat çalışması gerektiği de kaydedildi.

Araştırmada ayrıca bir asgari ücretlinin, kanepe için 197, yastık için 5, yorgan için 28, çamaşır makinesi için 385, ütü için 41 ve sinemaya gitmek için de 4 saat çalışması gerektiğine işaret edildi.

Haberin Devamı