Murat Gülderen 1 kişinin hayatını karartmak 750 dolar
HABERİ PAYLAŞ

1 kişinin hayatını karartmak 750 dolar

Haberin Devamı

Türkiye'nin en ünlü beyaz şapkalı hackerlarından Ziyahan Albeniz sanal alemin yeraltı dünyası olan Darknet'i anlattı

Hackerların buluşma noktası olan bu alemde uyuşturucu ve silah ticaretinden suikast borsasına, kredi kartı satışlarından pasaport teminine kadar yüzlerce tarife var. Örneğin bir kişinin gizli bilgilerini ifşa etmek 750 dolardan başlıyor. 1000 TL'ye 2 bin TL limitli kredi kredi satılıyor.

HER ŞEY TARİFELİ


NASA'ya bile hizmet veren yüzde 100 yerli siber güvenlik şirketi Netsparker'ın hackerı Ziyahan Albeniz, şu an yapılan illegal işlerin büyük kısmının darknet üzerinden gerçekleştirildiğini belirtirken herkesin merak ettiği ancak bir türlü çözemediği bu karanlık dünya ile ilgili akıllara zarar bilgiler verdi.

Bu alemde akla gelebilecek her şeyin pazarlığı alenen yapılıyor ve her şeyin bir tarifesi var.

1-2 SAATTE İŞ BİTİYOR


Asıl akıllara durgunluk veren ise masum bir insanın bilgisayarına bir çocuk pornosu ya da devletin direk yasakladığı programları yükleyerek istenen kişinin hayatının bir anda karartılması.

Aybeniz bu işlemin 1-2 saatte bile bitebildiğini ve bunun bedelinin ise sadece 750 dolar olduğunu dile getiriyor.

İşte Albeniz'in açıklamaları;

Şu an darknet üzerinden akıl almaz derecede uyuşturucu ve silah ticareti yapılıyor. Satın alan kişiler memnuniyet yorumları bile yazıyorlar. Ancak orada dönen ticaret yani para Bitcoin ile yapılıyor. Yani kimse nakit ya da kredi kartıyla çalışmıyor. Paranın yarısı işten önce diğer yarısı ise iş bittikten sonra alınıyor.

1 kişinin hayatını karartmak 750 dolar

SUİKAST BORSASI


Bir hacker, yaptığı işe göre ayda 1 milyon TL de kazanabiliyor. Örneğin bu dönemlerde kumarhane makinelerini hacklemek moda oldu. Bu tarz zor işler 3 haftada bile tamamlanabiliyor.

Girdiği bilgisayardan çıkarken iz bırakmayan hackerları yakalamak neredeyse imkansız. Suikast borsası bile var. Burada öldürülecek kişinin fiyatı suikastçılar tarafından belirleniyor.

DARKNET'E NASIL GİRİLİR?


Ziyahan Albeniz Darknet'e girmenin yolunu da şöyle anlatıyor:

Buraya Tor programı ile giriliyor. Bu da internetten indiriliyor. Tor Ağı, temel olarak bir VPN servisi ile benzerlik gösteriyor. Kullanıcıyı dünya üzerindeki birçok noktadaki farklı bilgisayarlar üzerinden geçiren bir bağlantı sağlanıyor.

Tıpkı VPN servisinde olduğu gibi. Yani dünyanın belli bir noktasındaki sunucudan değil de, birçok farklı bölgedeki birçok farklı bilgisayarlar üzerinden erişim sağlanıyor.
1 kişinin hayatını karartmak 750 dolar
NASIL HACKLİYORLAR?


*Önce kurban hakkında bilgi topluyorlar. Örneğin sosyal medya hesaplarına bakıyorlar, Linkedin'den özgeçmişler izleniyor, varsa çocuğu, eşi nerede çalıştıkları araştırılıyor.

*Sonra kişinin bilgisayarına bir atak yapılıyor.

*Bulunan kişisel bilgiler ışığında bilgisayar içerisinde bir zayıf nokta bulunuyor.

*Bu zayıf nokta sayesinde şifre kırılıyor.

*Eğer şifre çok zor ise genellikle kullanıcıya bir virüslü bir mesaj ya da link gönderiliyor.


Bu arada Aybeniz Türkiye'de en yaygın olarak kullanılan güvenlik kriterinin sadece anne kızlık soyadı üzerinden yütürüldüğüne de dikkat çekerek "Bu bilgiye ulaşmak bir hackerın sadece bir kaç dakikasını alır" demeden de edemiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder