Türkiye (Son Dakika) 1 liralık çakmakları 8 bin liraya satmışlar

1 liralık çakmakları 8 bin liraya satmışlar

Paylaş
1 liralık çakmakları 8 bin liraya satmışlar

İstanbul'da banka ve PTT şubeleri önünde durarak maaş çeken emeklileri kendilerine hedef seçip, altın külçe görünümündeki 1 liralık çakmakları bin ile 8 bin lira arasında değişen fiyatla satan 27 kişi polis tarafından gözaltına alındı

İstanbul’da sözde ufak külçe altın satan kişiler tarafından dolandırıldıklarını söyleyen mağdurlar polise şikayette bulundular.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer9776","9776","201305","9776-1.jpg");

Çoğunluğunu banka ya da PTT şubelerinden para çeken emeklilerin oluşturduğu mağdurlar "Adamın biri yanıma yaklaştı. İran’dan geldiğini ve elinde külçe altın bulunduğunu söyledi. Çok ucuza satabileceğini söyledi. Bu sırada yanındaki bir başka kişi külçe altınlardan aldı. Yanımıza gelen ve kuyumcu olduğunu söyleyen bir başka kişi ise altın külçelerinin gerçek olduğunu söyleyince satın aldık. Ancak bir başka kuyumcuya gittiğimizde aldığımız şeylerin çakmak olduğunu anladık." dediler.

27 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından olayla ilgili başlatılan soruşturmada polis yaklaşık 6 ay süren takip başlattı. Şüphelilerin tespit edilen cep telefonları takibe alınırken ayrıca fiziki takip başlatıldı. Kimlikleri ve oturdukları adreslerin tespit edilmesinin ardından 3 gün önce operasyon yapıldı. Polis, 8 ilçede 32 adrese yaptığı baskınlarda aralarında çete lideri Akın B.(45) ile yardımcısı Hakan Y.’nin (35) de bulunduğu 27 kişiyi gözaltına aldı.

Haberin Devamı

Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği’nde sorgulanan şüphelilerin yöntemleri de ortaya çıkarıldı.

3 KİŞİLİK GRUPLAR HALİNDE ÇALIŞIYORLARMIŞ

Şüphelilerden biri İran’dan gelen işadamı rolü yapıyor. Hedef seçtikleri kişiyle konuşuyor. Bu sırada çetenin diğer bir üyesi sözde altın satın almak için yanlarına yaklaşıp "Çok ucuzmuş" diyor. Sözde birkaç külçe altın alarak parasını ödüyor. Çetenin hedef seçtiği kişiyi ikna etmek için devreye üçüncü kişi giriyor. Kendisini kuyumcu olarak tanıtan bu çete üyesi de sohbete katılıyor ve "Bunlar gerçek. Benim dükkana getir hepsini ben alayım" diyerek pazarlığı kızıştırıyor. Çete üyelerinin çembere aldığı hedef kişi ise ucuz altın sanarak üzerindeki parayı veriyor. Dolandırılanlar yol üzerinde uğradıkları kuyumcuda aldıklarının külçe altın değil çakmak olduğunu öğreniyor.

Polis, şüphelilerin dolandırıcılıkta kullandıkları çakmakları Tahtakale’den 1 lira karşılığında temin ettiğini belirledi. Çakmakların plastikten yapılarak boyanmış promosyon ürünler olduğu tespit edildi. Çete üyelerinin 1 liralık çakmakları bin lira ile 8 bin lira arasında değişen fiyatlarda sattıkları, bazı olaylarda ise imitasyon saat ve bilezikleri de pazarladıkları öğrenildi.

Haberin Devamı

68 KİŞİYİ DOLANDIRMIŞLAR

Polis soruşturması sırasında dolandırıcılık şebekesinin benzer şekilde 68 kişiyi dolandırdığı tespit edildi. Şebekenin yaklaşık 200 bin liralık vurgun yaptığı öğrenildi. Poliste işlemleri tamamlanan şebeke üyeleri mahkemeye sevk edildiler.

DHA