Türkiye (Son Dakika) '1 liralık gasp'ta tahliye

'1 liralık gasp'ta tahliye

Paylaş
'1 liralık gasp'ta tahliye

İzmir'de 5 yıl önce, aynı lisede eğitim gördükleri iki kız öğrenciden tehditle 1 TL aldıkları iddiasıyla 'nitelikli yağma ve yağmaya teşebbüs' suçlarından yargılanan 5 kız öğrenciden dördüne 2 yıl 9 ay 10'ar gün, birine ise 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi

Davaya konu olay, 2007 yılı Mayıs ayında yaşandı. Gaziemir Kipa Lisesi’nin aynı arkadaş grubu kız öğrencileri S.E. (23), Z.B. (22), Ş.B. (22), E.A. (23) ve H.Ö. (22) hakkında okul yönetimine şikayette bulunuldu.

Haberin Devamı

Okulun öğrencilerinden P.Ç. ve M.F., kızların kendisinden tehditle 1 TL aldığını iddia etti. Öğrencilerden T.A. da kolunu kıvırıp, kendisinden de para istediklerini söyledi. Olayın polise bildirilmesinin ardından suçlanan 5 kız öğrenci gözaltına alındı, sonrasında,haklarında ’yağma ve yağmaya teşebbüs’ suçlarından dava açıldı.

İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında, paraları alınan ve alınmak istenen öğrenciler şikayetçi olmadıklarını söyledi, ancak mahkeme heyeti, sanıklardan S.E., Z.B., ve H.Ö.’yü tutukladı.

'Affınıza sığınıyoruz'

5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2008 yılında yapılan karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Z.B., S.E., H.Ö., tutuksuz yargılanan Ş.B. ve E.A. ile avukatları katıldı.

Haberin Devamı

Savcı, sanıkların olay tarihinde parktaki kız öğrencilerin yanlarına giderek dağınık şekilde oturduklarını, S.E.’nin, kız öğrencilerden birinin cüzdanını elinden alarak içinden 1 TL’yi aldığını, yanındaki arkadaşının da korkup cüzdanındaki 1 TL’yi kendisine verdiğinin anlaşıldığını belirtti.

Tüm sanıkların birden fazla kişiyle gasp suçunu işledikleri’ gerekçesiyle, ikişer kez bu suçtan cezalandırılmalarını, lehlerinde olan indirimlerin de uygulanmasını istedi.

Tutuklu sanıkların tahliyesini talep etti. Son sözleri sorulan sanıklardan S.B., "Küçük bir olay buraya geldi. Çok pişmanlık duyuyorum. Üzgünüm, affınıza sığınıyorum" dedi. Diğer sanıklar da olayın bu noktaya geleceğini bilemediklerini söyleyerek mahkemenin affına sığındıklarını belirtti.

YARGITAY AŞAMASI NEDENİYLE TAHLİYE EDİLDİLER

Mahkeme heyeti öğrencilerden P.Ç. ve M.F.’den zorla 1’er TL para almakla suçlanan sanıklardan Z.B., H.Ö., Ş.B. ve E.A.’yı 2 yıl 9 ay 10’ar gün, S.E.’yi 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı.

Z.B.’ye ayrıca, T.A. isimli başka bir öğreninin kolunu kıvırıp, bundan sonra kendilerine para vermesini istemekten 7 bin 500 TL para cezası verildi. H.Ö., Ş.B. ve E.A.’nın cezalarını 5’er bin TL paraya çevrilip, 3 yıl süreyle ertelendi. Tutuklu yargılanan üç kız tahliye edildi. Z.B.’nin daha önceden sabıkası bulunması, S.E.’nin de yaşının büyük olması nedeniyle cezaları ertelenmedi. Ceza alan tutuklu sanıklar, Yargıtay aşaması uzun süreceğinden tahliye edildi.

Haberin Devamı

Dört yıl önce Yargıtay’a giden dosyada, sanıklar hakkında verilen bazı cezalar onandı, bazıları ise bozuldu. Yargıtay 6’ıncı Ceza Dairesi sanıklar H.Ö., Ş.B., S.E. E.A. ve Z.B., hakkında P.Ç. ve M.F.’ye karşı işledikleri suçlardan aldıkları cezaları onadı. Yargıtay, sanık Z.B. hakkında T.A. ile ilgili kurulan hükmü ise bozdu.

Bozma gerekçesinde, Z.B’nin T.A’ya ’paran var mı’ diye sorduğu, umursamaz bir şekilde cevap vermesine kızıp, kolunu tutup kıvırdığı ve saçını çektiğini belirtildi. Bu süre içinde sanık Z.B.’nin tekrar para istemediği, cebinin, çantasının yoklanması ya da vermediği taktirde tehdit içeren sözler söylemediği, eylemi itibariyle sanığın yağma suçunu işlemeye yönelik olarak herhangi bir işaret, cebir, tehdit ve bunu çağrıştıran söz ve beyanı bulunmadığı vurgulandı. Bu yüzden mahkumiyetine değil beraatine karar verilmesi gerektiği bildirildi.

Haberin Devamı

İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden ifadesine başvurduktan sonra Z.B. hakkında karar verecek.

DHA