Gündem 1 Mayıs'ta okullar tatil mi? 2 Mayıs'ta okul olacak mı?

1 Mayıs'ta okullar tatil mi? 2 Mayıs'ta okul olacak mı?

Paylaş
1 Mayıs'ta okullar tatil mi? 2 Mayıs'ta okul olacak mı?

1 Mayıs'ta okullar tatil mi? 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'na 1 hafta kaldı. Milyonlarca işçi bu anlamlı günü kutlamak için yurdun çeşitli yerlerinde alanlarda olacak. Öte yandan öğrenciler ise 1 Mayıs ve 2 Mayıs'ta okulların tatil olup olmayacağını merak ediyorlar.

1 Mayıs'ta okullar tatil mi? Dünya işçi ve Emekçi Bayramı her yıl 1 Mayıs'ta kutlanıyor. Milyonlarca işçi bu anlamlı günü alanllarda kutlayıp çeşitli gösterilerde bulunuyor. Her yıl olduğu gibi öğrenciler de 1 Mayıs'ta okulların tatil olup olmadığını merak ediyor.

1 MAYIS'TA OKULLAR TATİL Mİ?

1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçi Bayramı, nisan 2009'dan bu yana ülkemizde resmi tatil olarak kabul ediliyor. Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşları tatil yaparken okullar da kapalı oluyor. Bu nedenle öğrenciler 1 Mayıs'ta tatil yapacaklar. 2 Masyı'ta ise okullar tekrar açıklacak.

2018 YILI RESMİ TATİLLER LİSTESİ:

– 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (Pazartesi günü)

– 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (Salı günü) resmi tatil

– 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı (Cumartesi)

– 14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi (Perşembe günü) resmi tatil

– 15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün (Cuma günü) resmi tatil

– 16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün (Cumartesi günü)

– 17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün (Pazar günü)

– 15 Temmuz Demokrasi Bayramı (Pazar günü)

– 20 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi (Pazartesi günü) resmi tatil

– 21 Ağustos Kurban Bayramı 1.gün (Salı günü) resmi tatil

– 22 Ağustos Kurban Bayramı 2.gün (Çarşamba günü) resmi tatil

– 23 Ağustos Kurban Bayramı 3.gün (Perşembe günü) resmi tatil

– 24 Ağustos Kurban Bayramı 4.gün (Cuma günü) resmi tatil

– 30 Ağustos Zafer Bayramı (Perşembe günü) resmi tatil

– 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Pazartesi günü)

1 MAYIS'IN TARİHİ NE ZAMAN KUTLANMAYA BAŞLANDI

ABD'nin Chicago kentinde işçilerin 1 Mayıs 1886'dan itibaren iş gününün 8 saat olması için başlattığı mücadele 1889'da Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı'nın Paris Kongresi'nde "işçilerin ortak bayramı" olarak kabul edildi.

Amerikalı işçilerin, 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadelesi 1884'te başladı. Chicago'da, Trade-Unions (İşçi Birliği) Kongresi de 1 Mayıs 1886'dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesini kararlaştırdı.

1 Mayıs 1886'da ABD'nin büyük kentlerinde 5 binden fazla grev ilan edildi. Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. 3 gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan 4'ü idam, 4'ü ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı'nın 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. kongresi), işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi benimsendi. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ''1 Mayıs'' olarak belirlendi.