Sağlık 1 milyon hücrenin arasından tümörlü olanı buluyor

1 milyon hücrenin arasından tümörlü olanı buluyor

Paylaş
1 milyon hücrenin arasından tümörlü olanı buluyor

Avrupa Kanser Enstitüleri Birliği'nin standartlarını sağlayarak Türkiye'de OECI (Organisation of European Institues) akreditasyonu alan ilk ve tek kanser merkezi olan Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) uzmanları kanserin teşhisiyle ilgili önemli bir adım attı. Prof.Dr. Serdar Turhal, 'likit biyopsi' ile kanseri erken dönemde teşhis edebileceklerini belirterek, "Hastadan aldığımız kan ile bir milyon hücrenin içinde 2 tane bile tümör hücresi olsa bunu saptayabileceğiz" dedi

Yaşamını yitiren 6 kişiden 1'inin ölüm sebebi kanser hastalığı. Uzmanlar, kanser vakaları 2035 yılına kadar yüzde 70 oranında artacağını tahmin ediyor. Dünya kanserle mücadelede hastaya özel tedavi ve aşı yönteminin üzerinde çalışırken Anadolu Sağlık Merkezi bu konuda çalışan uzmanları bir araya getirdi. Uzmanlar, kanser tedavisi hakkında son dönemin gelişmelerini düzenlenen basın toplantısında paylaştı.

Haberin Devamı

KEMOTERAPİ İHTİYACI HER YIL AZALIYOR

Toplantıda konuşan Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, son yıllarda kanser tedavilerinde immünoterapi ve hedefe yönelik tedavilerin çok arttığını, artık eskisi gibi standart kemoterapi tedavisinin herkese uygulanmadığını söyledi. İmmünoterapinin kemoterapiyi tamamen ortadan kaldırmasa da önemli ölçüde rolünün azalmasına neden olabileceğini belirten Prof.Dr. Serdar Turhal, ayrıca kanser teşhisinde son yıllarda kullanılmaya başlayan likit biyopsi (CTC ve ctDNA) ile sadece kan tahlili yapılarak kanser taramasında kullanılabileceğini ifade etti.

'48 SAAT SONRA TEDAVİYE BAŞLIYORUZ'

Bu tahlil ile kanserin daha erken teşhisinin mümkün olabileceğini söyleyen Prof.Dr. Serdar Turhal, sözlerine şöyle devam etti: "Likit biyopsiyi hastadan kan alarak yapıyoruz ve 1 milyon hücrenin içinde 2 tane bile tümör hücresi olsa bunu saptayabilen bir makinemiz var. Bu saptadığımız hücreden de moleküler genetik analizini yapıp hastanın hangi tedaviye uygun olduğunu görebiliyoruz. Bu işlemi biz daha çok zor bölgelerden tekrar biyopsi ihtiyacını azaltmak için yapıyoruz. Bunun tespiti de önümüzü çok açıyor ve kanser kitlesine ulaşamasak bile kandan aldığımız örneklerle kanserin moleküler yapısına, hedeflerine ulaşabiliyor ve tedaviyi yönlendirebiliyoruz. Bu yöntemle hastadan alınan kanla 48 saat sonra hangi tedaviye başlayabileceğimizi biliyoruz. Bu çok büyük bir kolaylık. Potansiyel olarak likit biyopsi orta vadede kanserin taramasında da kullanılabilecek."

Haberin Devamı

KANSER AŞILARI UMUT VAAT EDİYOR

Son dönemde kanser aşılarının umut vaat ettiğini söyleyen Prof. Dr. Turhal, "Kanser aşısı oldukça uzun bir zamandır gündemde. Kanser aşılarının en başarılı olduğu tedaviler melanom gibi bir çeşit cilt kanseri ve prostat kanseri gibi kanserlerdir. En sık görülen, akciğer, kalın bağırsak, meme kanseri gibi türler olduğu için bunlara yönelik tedavi arayışı da sürüyor. Aşı tedavisini immünoterapiye ek olarak kullanmak için de araştırmaların başlayacağını düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

AKILLI RADYOTERAPİDE GÜNDEMDE

Radyoterapinin kanser tedavilerinin önemli parçalarından biri olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Radyasyon Onkolojisi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Hale Başak Çağlar, "Özellikle son yıllarda önemi daha da artan radyocerrahi uygulamaları artık kısa sürede, etkili ve yan etkisiz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor" dedi.

Haberin Devamı

Prof.Dr. Hale Başak Çağlar, radyoloji alanındaki gelişmeler sayesinde yaşam süresinin uzadığını ve yaşam kalitesinin arttığını vurguladı. Radyoterapide eskiye oranla hastada daha az yan etkinin meydana geldiğinin altını çizen Prof Dr. Hale Başak Çağlar, yakın gelecekte artık hastaya özel tedavilerin daha çok önem kazanacağını söyleyerek, "Akıllı radyoterapi yöntemleri ile tümörün genetik özelliklerine göre kişiye özel ışın tedavileri önümüzdeki yıllarda daha çok gündeme gelecek ve tartışılacak" diye konuştu.

Gökçe KARAKÖSE-Özgür KUMANOVALI/İSTANBUL, (DHA)