Beden Sağlığı 1 saatlik işlem çözüm olabilir (Bel ağrısına kök hücre tedavisi)

1 saatlik işlem çözüm olabilir (Bel ağrısına kök hücre tedavisi)

Paylaş
1 saatlik işlem çözüm olabilir (Bel ağrısına kök hücre tedavisi)

Bel ağrısı çekenler için yeni yöntemlerden biri de kök hücre. Özellikle ‘kara fıtık’ nedeniyle oluşan ağrılarda etkili. İşlem yaklaşık 1 saat sürüyor, genellikle tek seans yeterli oluyor

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

Ağrı Uzmanı Dr. Savaş Çömlek anlattı:

Kök hücre yöntemi nedir?

Her insanın kanı, kemik iliği ve yağ dokusu gibi bölgelerinde kök hücreleri vardır. Kök hücreler vücudun kendini iyileştirme kabiliyetini artırır. Bir tür gençlik aşısıdır. Vücuttan değişik yöntemlerle toplanan kök hücreler vücutta hasar görmüş yerlere örneğin fıtık içine uygulandığı zaman orayı iyileştirir, gençleştirir. Son yıllarda laboratuvar çalışmaları, hayvan çalışmaları ve gönüllülerle yapılan çalışmalar tamamlandı. İnsanlarda güvenle kullanılmasının önünde engel kalmadı. Biz de Sağlık Bakanlığının izniyle ağrı tedavisinde kök hücre uygulamalarına başladık.

En uygun adaylar kimlerdir?

Özellikle sadece belinde ağrısı olan, bacağına ağrı yayılmayan bel fıtıklarında uygulanabilir. Kara fıtık denilen fıtığın kuruyup işlevini kaybetmesiyle oluşan ağrılarda kök hücre oldukça umut vericidir.

İşlem nasıl yapılıyor?

Kemik iliğinden ya da yağ dokusundan özel yöntemlerle toplanan kök hücreler ince borucuklarla fıtık içine verilir. Hastanın 2 hafta kadar istirahat etmesi tavsiye edilir. Bu süreçte kök hücreler fıtığı iyileştirir.

Haberin Devamı

Kaç seans gerekli?

Yaklaşık 1 saat sürüyor ve tek seans yapılıyor. İhtiyaç olursa ikinci bir uygulama mümkün. Tam iyileşme 2 haftayı buluyor.

Genel anesteziye ihtiyaç var mı?

Genellikle lokal anesteziyle yapılıyor. Ama hastanın ihtiyacı olursa işlem, sedasyon dediğimiz uyku hali altında yapılabilir.

Kimler bu tedaviden fayda göremez?

Kara diskleri çok ilerlemiş olanlarla önceden ameliyat olmuş hastalarda işe yaradığı henüz gösterilemedi.

Riskleri var mı?

En önemli risk enfeksiyondur. Bu konuda çok dikkatli olmak gerekir.

Boyun bölgesine de uygulanabilir mi?

Teorik olarak uygulanabilir ama boyun için henüz yeterince yayın yok. Ancak diz, kalça gibi büyük eklemlerde hem ağrıyı gidermek hem de hasar görmüş eklemi iyileştirmek için kök hücre başarılı bir tedavidir.

Haberin Devamı

YARIN: Manuel tedavi hakkında merak edilenler