Ekonomi 1 Türk 10 Yunan'a bedel

1 Türk 10 Yunan'a bedel

Paylaş
1 Türk 10 Yunan'a bedel

Global krizden ülke bazında en büyük darbeyi alan komşu Yunanistan'da bankacılık sektörü adeta eridi. 13 Yunan bankası iki Türk bankası kadar bile etmiyor

Yunanistan AB ve IMF’nin 45 milyar dolarlık yardım paketi ile ağır borç yükünün altından sıyrılmaya çalışırken Atina Borsası’nda işlem gören 13 Yunan bankasının toplam piyasa değeri, iki Türk bankası bile etmez oldu.

Krizin ardından 13 Yunan bankasının toplam piyasa değeri dün itibarıyla 30.5 milyar dolara düştü. Kriz sırasında kendi rekorlarını kıran İMKB’de ise sadece Garanti Bankası’nın piyasa değeri 20 milyar doların üzerinde.

Garanti’ye Yapı Kredi Bankası’nın piyasa değeri de eklendiğinde, sadece bu iki bankanın değerinin 13 Yunan bankasından 2 milyar dolar fazla olduğu görülüyor. İMKB’de işlem gören 17 banka 107.8 milyar dolarlık piyasa değeri ile Yunan bankalarını neredeyse dörde katlıyor.

FİNANSBANK NBG’NİN YARISINI GEÇTİ

Hiç kuşkusuz 2009 verileriyle 617 milyar dolarlık milli gelire sahip Türkiye ile 340 milyar dolar milli gelire sahip Yunanistan’ı kıyaslayınca Türk bankalarının değerinin Yunan bankalarının üzerinde olması normal. Ancak aradaki uçurum hiçbir zaman bu kadar büyük olmamıştı.

Buna en güzel örnek ise Finansbank. Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG) 2006 yılında Finanbank’ı satın aldığında Yunan bankasının piyasa değeri 21.9 milyar dolardı. O dönemde Finansbank 5.2 milyar dolar piyasa değeri ile NBG’nin piyasa değerinin yüzde 24’ü kadardı. Dünkü verileri itibarıyla 6.6 milyar dolar piyasa değerine sahip olan Finansbank ana hissedarı NBG’nin yarısını geçmiş durumda. NBG’nin piyasa değeri ise 11.7 milyar dolara gerilemiş durumda.

TAHVİLLERİNDE GETİRİ FARKI TARİHİ ZİRVEDE

2006 yılında Yunanistan’ın en büyük 5 bankası Türk bankalarından piyasa değeri açısından daha büyükken bugün durum tersine döndü. O dönemde 13.9 milyar dolar piyasa değeri olan Alpha Bank’ın değeri bugün 4.4 milyar dolara, 12.3 milyar dolar değeri olan EFG Eurobank 4.4 milyar dolara gerilerken, 2006’da 6.9 milyar dolar piyasa değeri olan Garanti Bankası bugün 20.2 milyar dolar değere ulaştı.

Yine o dönemde 5.5 milyar piyasa değeri ile Yunan bankalarının gerisinde olan Yapı Kredi bugün 12.2 milyar dolarla en büyük Yunan bankasını bile geride bıraktı. Öte yandan Yunanistan ile Almanya'nın 10 yıl vadeli devlet tahvilleri arasındaki getiri farkı (spread), Yunanistan'ın mali durumu hakkında devam eden endişelerle 483 baz puana çıktı.

‘Kredi faizleri çok yükselirse Atina ölümçemberine düşer’ Milyarder yatırımcı George Soros, Yunanistan'ın içine girdiği krizin üstesinden gelebilmesi için yardıma ihtiyacı olduğunu ve yüksek borçlanma maliyetleri devam ederse resesyon ve azalan bütçe gelirlerinin oluşturduğu bir "ölüm çemberi" içine düşeceğini söyledi.

Bu konuda Almanya’ya yüklenen Soros, Berlin’in Atina’ya verilecek kredilerde piyasa seviyesinde yüksek faiz konusunda ısrar etmesi halinde Yunanistan’ı çok daha zorlu günlerin bekleyeceğini söyledi.

BORÇLAR ZORLAYACAK

Soros Yunanistan'ın borçlarınınyeniden yapılandırılmasının arzu edilen bir yöntem olacağını ancak Yunan bankalarının, elinde çok fazla devlet tahvili bulundurduğu için bunun mümkün olmayacağını da ekledi.

2

Haberin Devamı