Siyaset 1 YAŞ'ımıza daha girdik
Paylaş
1 YAŞ'ımıza daha girdik

Türkiye, tarihinin en ilginç Yüksek Askeri Şura toplantısına tanık oldu

‘Şüpheli’ sıfatıyla YAŞ’a

Tüm Türkiye 1 Ağustos’ta başlayan ve dün akşam saatlerine kadar sonuçlanmayan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) sürecinden çıkacak kararları merakla bekledi. Yeni komuta kademesi dün saat 22.00’de açıklandı.

IĞSIZ VE 11 GENERAL GEÇEMEDİ
HANGİ KOMUTAN NEREYE ATANDI?
HANGİSİ EMEKLİ OLACAK?

Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün ‘internet andıcı’ soruşturmasında ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağırdığı 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın ataması, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’a takıldı ve Kara Kuvvetleri Komutanı (KKK) olamadı.

Orgeneralliğe iki terfi

Genelkurmay yeni isim önermediği için KKK’na Hasan Iğsız’dan başka bir isim de atanmadı. KKK’nın belli olmaması, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı atamalarının ilk kez yapılmamasına neden oldu. YAŞ sonucunda TSK bünyesindeki 15 Orgeneral için kesin olan tek şey, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Orgeneral Iğsız’ın emekli olması, bu iki ismin yerine Korgeneraller Yalçın Ataman ile Servet Yörük’ün Orgeneral rütbesine terfi ettirilmesi oldu.

‘1 Numaralı sanığa’ terfi

Balyoz sanığı 11 general ve amiralin terfileriyle ilgili karar 2011’e bırakılırken, hükümeti devirmek için hazırlandığı ileri sürülen ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ davasının ‘1 numaralı sanığı’ 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Komutanı oldu. Genelkurmay komutanları ile Kuvvet komutanlarının ataması dörtlü kararname ile yapıldığından, Işık Koşaner ile yeni Kara Kuvvetleri Komutanı’nın ataması YAŞ’tan bağımsız yapılabilecek. Hükümetin bu iki atama için bugünden itibaren 30 Ağustos’a kadar süresi

İki orgeneral emekli olacak

Orgeneralliğe sadece iki terfi gerçekleştiği ve YAŞ toplantıları sonlandığından yeni terfi olmayacağı için sadece iki orgeneral emekli olacak. Bu generallerden kesin olanı İlker Başbuğ. Emekli olacak diğer orgeneralin YAŞ başlamadan önce Jandarma Genel Komutanı Atila Işık olması bekleniyordu. Ancak hükümetin Hasan Iğsız’ı KKK olarak atamaması emekli olacak ikinci ismin Işık değil Iğsız olması ihtimalini güçlendirdi. 30 Ağustos’a kadar Işık, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilirse Hasan Iğsız kadrosuzluktan otomatik olarak emekliye sevkedilmiş olacak.

2013’ün Genelkurmay Başkanı

2. Ordu Komutanı Necdet Özel, Atilla Işık’tan boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na atandı. Özel’in 1 yıl bu görevde kaldıktan sonra 2011’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na gelmesi bekleniyor. Teamüllere göre Necdet Özel, 2013’ten itibaren de 2017’ye kadar TSK’nın komutanı olacak.

Orgeneralliğe yükselen iki korgeneralden Servet Yörük, Necdet Özel’den boşalan 2. Ordu Komutanlığı’na getirildi. Yalçın Ataman ise Orgeneral Saldıray Berk’ten boşalan 3. Ordu Komutanlığı’na atandı. Balyoz davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan ve bu yılki YAŞ toplantısında terfileri beklenen 11 general hükümetin itirazı nedeniyle terfi ettirilmedi. Bu isimlerin terfileriyle ilgili karar gelecek yıl Ağustos YAŞ’ında verilecek.

Gürak ve Tarçın terfi etti

Terfi alanlar içinde dikkat çeken diğer isimlerden biri, Orgeneral Başbuğ’un basınla iletişime verdiği önemin göstergesi olarak temsil seviyesini generalliğe yükselttiği, Basın İletişim Daire Başkanlığı’nın başına 2 yıl önce getirilen Tuğgeneral Metin Gürak. Diğer isim ise 2 yıldır Orgeneral Başbuğ’un Özel Kalem Müdürü olarak görev yapan Tuğgeneral Uğur Tarçın oldu.

Ses kaydıyla gündeme gelen Paşa

Genelkurmay Adli Müşavirliği’ne terfi eden Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu hakkındaki internete düşen ses kaydı ile gündeme gelmişti. Sivil savcının çürük raporu vermek, yolsuzluk ve çete suçlarından tutuklanan Hava Hakim Albay Zeki Üçok’la ilgili bilgisayarını ve belgelerini istemesi üzerine, Tuğgeneral Çubuklu’nun suç delillerini yok ettiği, delil kararttığı ve bilgisayarlardaki bilgileri sildiğini iddia eden ses kaydı basına yansımıştı.

Çubuklu son olarak da, Orgeneral Hasan Iğsız ile birlikte ‘internet andıçı’ olarak nitelendirilen belge ile ilgili olarak ifadesine başvurulmak üzere ilgili mahkemeye davet edilmişti.

TERFİLERE ‘BALYOZ’

Balyoz davasındaki yakalama kararları nedeniyle Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül, 11 muvazzafın terfi edilmesine karşı çıkmıştı. Erdoğan ve Gül’in istediği oldu. 11 muvazzaf terfi ettirilmedi, görev süreleri 1 yıl uzatıldı. Gaziemir Ulaştırma Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı ile 52. Taktik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay, korgeneralliğe terfi hakkını zaten yitirmişti.

Terfileri durdurulan diğer 9 muvazzaf general ve amiral şöyle: 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanvekili Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz, 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya, 4. Jandarma Komando Eğitim Tugay Komutanı Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Kocaeli Hücumbot Filo Komutanı Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen ve Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın.

2

Haberin Devamı