Opr. Dr. Hande Akbaş 1 yıl boyunca denediyseniz...
HABERİ PAYLAŞ

1 yıl boyunca denediyseniz...

Haberin Devamı

Düzenli ve korunmasız ilişkiye girdiği halde 1 yılda gebelik elde edemeyen çiftin birlikte doktora başvurması gerekiyor. Hem kadının hem de erkeğin testleri ve tahlilleri yapılmalı ki konuya daha rahat bir şekilde çözüm bulunsun...

Gebe miyim?

2 yıllık evliyim, haşimoto tiroidim var. Kan tahlili yaptırdım. Adetimin bitiminden sonraki 24’üncü gün progesteron hormonum 20 çıktı. Doktor bir şey demedi. Acaba hamile olabilir miyim? Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bakılmış olan progesteron hormonu sonucuna göre o ay için yumurtlamanın gerçekleştiği anlaşılıyor. Ama gebelik oluşabilmesi için doğru zamanda normal yapıda bir spermle, o yumurtanın bir araya gelmiş olması da gerekir. Bu da ancak kanda gebelik hormonu olan bhCG bakılarak anlaşılabilir. Haşimato açısından da endokrin doktorunun takibinde kalmanız gerekiyor. Tiroid hormon fonksiyonlarınızın normal sınırlarda kalması hem gebe kalabilmeniz hem de gebeliğinizin sağlıklı devamı açısından önem taşımaktadır.

Testlerim normal mi?

1 senedir evliyim. Eşimle düzenli ilişkiye girmeme rağmen hamile kalamıyorum. Doktora gidip hormon testi yaptırdım. Sonuçları size yazıyorum. Sorun var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gönderdiğiniz hormon değerleri normal sınırlarda. Ama yaşınızı yazmamışsınız. Ayrıca testler normal olmasına rağmen 1 yıldır gebelik oluşmamış. Size önerim rahim filmi çektirmeniz ve eşinizin sperm değerlerine baktırmanızdır. Bunlar normal olsa bile sebebi açıklanamayan kısırlık söz konusu olabileceğinden artık üreme tıbbıyla uğraşan bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak hamile kalabilmeniz için bir sonraki doğru adım nedir, fikir almanızı öneririm.

4 aydır olmadı

3 yıllık evliyim ve 28 yaşındayım. 1 yıl doğum kontrol hapı kullandım. Hamile kalmaya karar verince doktoruma gittim. Rahim ağzında yara olduğunu söyledi. 4 aydır hamile kalamıyorum, normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzında yara olması gebe kalmanıza engel teşkil etmez. Yaşınız 28 ve sadece 4 aydır korunmayı bırakmışsınız. 6 ay daha kendi kendinize deneyin. Dilerseniz bu arada sadece basit bir sperm tahlili yaptırın. O da normalse mutlaka biraz daha bekleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder