Cumartesi Postası 10 adımda hastalıktan koruyun

10 adımda hastalıktan koruyun

Paylaş
10 adımda hastalıktan koruyun

Havalar soğudu, bebek ve çocuklardaki grip, nezle, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları arttı. Ama çocukların hastalanmalarını önlemek zor değil

Ferhan Kaya Poroy

Haberin Devamı

Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Emre Mercan korunmanın püf noktalarını anlattı.

1) Bir kat fazla giydirin: Bebeğinizi kat kat giydirin ama ısı kaybı başta olduğu için başını da örtün. Oyun çağındaki çocuğunuzu ev ortamında yetişkinlerden bir kat fazla giydirin.

2) Temizlik önemli: Soğuk havada çocuğunuzun kullandığı atkıyı 2-3 günde bir yıkayın. Temiz olmayan atkıdaki virüs ya da mikroplar, ağız ve burun yoluyla vücuda yayılır.

3) İlk 6 ay anne sütü: Anne sütü enfeksiyonlardan korunmada mamadan daha üstün özelliklere sahip. Özellikle ilk 6 ay bebeğinizin kilo alımı yeterli ise sadece anne sütü verin.

4) Maske takın: Evde hasta varsa, bebeğinize enfeksiyonun bulaşmaması için emzirirken maske takın.

Haberin Devamı

5) Elleri temizleyin: Üst solunum yolu enfeksiyonundan korunmada el hijyeni çok önemli. Çocuğunuzun ellerini normal bir sabunla sık yıkayın.

6) Hastalardan uzak tutun: Çocuğu mümkün olduğunca hasta insanların yer aldığı ortamlarda bulundurmayın.

7) İyi besleyin: Protein vücutta mikroplarla savaşan ‘antikor’ adlı maddeler üretiyor. Çocuğa her gün yeterince et, süt, yumurta, peynir ve yoğurt yedirin.

8) C vitaminini ihmal etmeyin: C vitamini takviyesini doğal yollarla almasını sağlayın. Bebeklerin günde bir mandalina, çocukların ise günde bir orta boy portakal veya greyfurt yemeleri yeterli.

9) Oyuncaklara dikkat!: Oyuncaklar birçok yere temas ettiği için sık temizlenmeli.

10) Grip aşısı: Çocuğunuz çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, grip aşısı yaptırmanız gerekebilir. 6 ay-5 yaş arasındaki tüm çocuklara grip aşısı yapılıyor. Aşı için ideal aylar eylül, ekim ve kasım.

(Bu yazı 30.10.2010 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)