Gündem 10 bin kişinin bilgileri çalınmış

10 bin kişinin bilgileri çalınmış

Paylaş
10 bin kişinin bilgileri çalınmış

Bilgilerini çaldıkları kişilerin kredi kartlarının ikizini düzenleyip alışverişte harcayan 15 kişilik dolandırıcı çetesinin yeni bir yöntemi daha ortaya çıktı

Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri, 5 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından 22 Haziran 2010'da İstanbul'un Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenler, Eyüp, Güngören, Küçükçekmece ilçeleri ile Edirne'de düzenlediği eş zamanlı opresayonda 15 kişiyi gözaltına almıştı.

Ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ise 3 skimmer (manyetik şerit bilgisi kopyalayıcı), 1 MSR 206 (manyetik şerit bilgisi kopyalıyıcı ve okuyucu), 40 beyaz plastik kart, 26 kredi kartı, 3 laptop, 6 harddisk, 4 flash memory, 5 hafıza kartı, 14 cep telefonu, 60 sim kart, 90 sürücü belgesi, 3 kimlik fotokopisi, 15 CD ve DVD, 1 POS cihazı, 60 adet üzerinde not yazılı A4 not kağıdı ele geçirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan zanlılar, dükkanlarından alışveriş yapan müşterilerinin kredi kartını pos makinesine taktıkları bir cihazla kopyalıyor ardından ikizini hazırlıyordu.

KİŞİSEL BİLGİLERİ SATIYORLARMIŞ

Zanlılar, hazırlanan ikiz ancak sahte kartla alışveriş yapıyordu. Kart sahibi dolandırıldığını ay sonunda gelen ekstresinde fark ediyordu.

Yetkililer, şebekenin ikinci bir yöntemini daha ortaya çıkardı.

Edinilen bilgiye göre zanlılar, Rusya'da bulunan hackerlarla iletişim halindeydi. Dünyanın dört bir tarafından kişisel bilgileri çaldığı öğrenilen Rus hackerler, bilgileri diğer ülkelerdeki kişilere satıyordu.

İkiz kart çetesinin üyeleri de, bu kişilere kişi başına 100 lira ödeyerek bilgi alıyordu. Zanlıların polise yakalanmamak için bilgileri MSN, ICQ ve sosyal paylaşım sitelerinden mesaj yoluyla aldığı tespit edildi.

El konulan 6 harddiskte yapılan incelemede 10 bin kişiye ait çalınmış bilgi olduğu belirlendi. Şebekenin bu bilgilerin bir kısmını kullanarak kredi kartı çıkardığı ifade edildi. Emniyette işlemleri tamamlanan 15 zanlı Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi.

Elvan EZBER/İSTANBUL (DHA)

2