Kültür - Sanat 10 bin yıllık geyik boynuzu bulundu
Paylaş
10 bin yıllık geyik boynuzu bulundu

Polonya’da bulunan 10 bin yıllık işlenmiş bir ren geyiği boynuzunun, yüzlerce kilometre uzaktan getirildiği keşfedildi

Polonya’daki Golębiewo’da keşfedilen ve “bâton perce” olarak bilinen bir eser, Güney Lapland halkından yüzlerce kilometre güneydeki bir topluluğa hediye olabileceği düşünülüyor.

Söz konusu boynuz, 2013 baharında bir balık havuzunun kazısı sırasında Golębiewo köyünde keşfedildi. 30 cm’den biraz uzun ve yaklaşık 2-3 cm çapında. Boynuzun kavis çizgisi boyunca, merkezi bir oyuk oyulmuş.


'MEZOLİTİK DÖNEME KADAR UZANIYOR'


Boynuzun bir tarafında, 10 üçgenden oluşan bir dizi çizim var ve bu üçgenlerin içi de paralel çizgilerle doldurulmuş.

DNA analizi, bunun bir geyik boynuzu olduğunu ortaya koydu.. Radyokarbon tarihlemesi ve sanat stilinin analizi, boynuzun yaklaşık 10 bin yıl önce başlayan erken Mezolitik döneme kadar uzandığını gösterdi.

POLONYA'YA AİT OLMADIĞI BÖYLE ANLAŞILDI


Bu eserin bir ren geyiği boynuzundan yapılmış olması, kökeninin Polonya’da olmadığına dair ilk ipucu. O dönemde ren geyikleri sadece kuzey İskandinavya’da ve kuzeybatı Rusya’da yaşıyordu. Daha önce bu döneme ait hiçbir ren geyiği boynuzu Doğu Avrupa’da bulunmamıştı.

Golębiewo’daki arkeolojik alan daha kapsamlı bir şekilde kazıldığında bir diğer ipucu daha keşfedildi. Bölgede başka hiçbir eser veya yerleşime dair bir kanıt bulunamadı. Peki bir ren geyiği boynuzu nasıl bu hayvanın yaşadığı yerden çok daha güneyde bulunabildi?

ÖNEMLİ BİR SOSYAL DEĞERE SAHİP


Oksijen, karbon ve azot izotopu analizleri, bu boynuzun kökeninin muhtemelen Kuzey Karelia ve Güney Laponya olduğunu ortaya koydu. Boynuzun üstündeki özenle oyulmuş çizimler, eserin önemli bir sosyal değere sahip olduğunun kanıtı.

Bu boynuz, bir geçiş töreni kapsamında Lapland’tan alınmış olabilir ya da uzak kuzey ve orta Avrupa grupları arasındaki toplumsal temasın bir parçası olabilir. Bugüne kadar iki kültürün görüştüğüne dair hiç doğrudan kanıt yoktu. Bununla birlikte, çakmaktaşı yapım teknikleri gibi birçok kültürel benzerlik, böyle bir teması daha mantıklı kılıyor.
PLOS ONE dergisinde yayımlanan makalede araştırmanın yazarları, “Golębiewo’da bulunan bâton percé, Erken Holosen avcı toplayıcı sanatını temsil eden önemli bir öğe.” diyor.

'EN GENÇ REN GEYİĞİ'


“Daha da önemlisi, Avrupa Ovaları ve güney İskandinav bölgesinde şu an en genç ren geyiği kemiği eseri olmakla birlikte, muhtemelen Avrupa Mezolitiği'ne dair bölgeler arası temas için kanıt oluşturuyor.”
Boynuz, şimdi Grudziadz’daki Fr Dr Wladyslaw Lega Müzesi’nde görülebilir.


Kaynak:Arkeofili

Haberin Devamı