Pazar Postası 10 efsane kadın casus!
Paylaş
10 efsane kadın casus!

İşte dünya tarihinin efsaneye dönüşmüş 10 kadın casusu...

Mata Hari
Doğum yeri: Hollanda
Hangi ülkenin casusu:
Fransa ve Almanya
1876’da Hollanda’da orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi onu rahibe okuluna gönderince burada bir İskoç kaptana aşık olup evlendi. Kocasıyla birlikte Doğu Hint Adaları’na giden Mata Hari, burada Hint danslarına merak saldı. Mata Hari’nin ismi Malay dilinde şafağın gözü anlamına geliyor. Gerçek adı ise Margareta Zelle. Birinci Dünya Savaşı’nda Almanlar için çalıştı. Fransa casusluk teşkilatı onun Almanlar için çalıştığını öğrenince ona iki taraflı çalışmasını teklif etti. Mata Hari de bunu kabul etmiş göründü. Ancak Fransızlar ona güvenmiyordu, onu denemek için Belçika’ya altı Fransız ajanla ilişki kurması için gönderdiler. On beş gün içinde bu altı ajanın tamamının Almanlar tarafından yakalandığı ve kurşuna dizildiği haberi geldi.

Kraliçe Stephanie Julianna von Hohenlohe
Doğum yeri: Avusturya
Hangi ülkenin casusu: Almanya

ABD Almanya aristokrasisinin iyi eğitimli ve güzel kraliçesiydi, Londra elitleri arasında geçirdiği süre boyunca İngiliz kabinesinden kendine iyi bir çevre edindi. Çekiciliğini ve cinsel cazibesini cömertçe kullanıyordu, bir süre sonra bunu Hitler için kullanmaya başladı ve Hitler için casusluk yaptı. İkinci Dünya Savaşı bitince Londra’da Alman ajanı olmak işe yaramaz duruma geldi. Kendini İngiltere’de güvende hissetmeyince ABD’ye yerleşti ve hükümet tarafından Hitler’in psikolojik profilini anlatan bir kitaba referans sağlaması için görevlendirildi.

Elizabeth Bentley
Doğum yeri: ABD
Hangi ülkenin casusu: Sovyetler Birliği

II.’nci Dünya Savaşı sırasında ABD’deki en başarılı kadın Sovyet casuslarındandı. Naziler hakkındaki gizli bilgileri Sovyet yandaşlarına iletti. Sevgilisi ölünce ve Sovyetler Birliği’ndeki kontaklarını kaybedince ABD’deki FBI örgütüne yaklaşık 150 Sovyet ajanının adını verdi.

Lona Cohen
Doğum yeri: ABD
Hangi ülkenin casusu: Sovyetler Birliği

Komünist parti üyesiydi, savaştan sonra eşiyle birlikte Londra’ya yerleşti. İngiliz ordusunun sırlarını Sovyetler Birliği’ne taşımak için çalışmalar sürdürülüyordu. Oluşturulan ajan halkasının bir parçası oldu. Durum İngilizler tarafından fark edildi ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İki ülke arasındaki casus değişimi sayesinde ülkesine döndü ve ülkesi tarafından onur madalyasına layık görüldü.

Violette Szabo
Doğum yeri: Fransa
Hangi ülkenin casusu: İngiltere

Fransa Paris’te doğdu ama İngiltere’ye yerleşti, kocası ölünce İngiliz Gizli Servisi SOE için çalışmaya başladı. Sıkı bir eğitimden geçti ve Fransız Direnişi’nde başarılı girişimleri oldu. Almanlar tarafından yakalanınca idam edildi. Zekası, güzelliği ve kısa ömrü onu efsane yapmaya yetti.

Virginia Hall
Doğum yeri: ABD
Hangi ülkenin casusu: ABD, İngiltere, Fransa

İngiliz SOE ajanıydı, pek çok girişimde bulundu. Özellikle Fransız Direnişi’nde yakayı hiç ele vermedi. İspanya’ya kaçtı ve ABD’nin bir örgütüne katıldı. 1930 yılında bir bacağını kaybetti.

Krystyna Skarbek
Doğum yeri: Polonya
Hangi ülkenin casusu: İngiltere

İngiliz Gizli Servisi SOE’deki sıradışı kaynakları onu İkinci Dünya Savaşı’nın en başarılı casusu yaptı. Polonya, Fransa, Mısır ve Macaristan’da pek çok başarılı işe imza attı. İki SOE ajanını Alman Gizli Servisi Gestapo’dan kurtarınca büyük ün kazandı. Savaş bittikten sonra hem kendi ülkesi tarafından hem de hizmet ettiği diğer ülkeler tarafından terk edildi. 1952 yılında öldürüldü.

Nancy Wake
Doğum yeri: Yeni Zelanda
Hangi ülkenin casusu: Yeni Zelanda, İngiltere, ABD, Fransa, Avustralya

İkinci Dünya Savaşı çıktığı sırada Fransa’da gazetecilik yapıyordu. Fransız Direnişi’nde gönüllü kuryelik yaptı, Nancy Wake’in kellesi için Gestapo milyonlar koydu ortaya. Bir Alman askerini elleriyle öldürdü. Savaş sonrasında 5 ülke onu İkinci Dünya Savaşı’nın en büyük kadın ajanı ilan etti.

Brita Tott
Doğum yeri: Danimarka
Hangi ülkenin casusu: Danimarka

Danimarka’nın asilzade ailelerinden birinin kızıydı, İsveç Kraliyet Ailesi’nden gelen soylu bir asille evlendi. 10 yıl sonra İsveç, Danimarka ile savaşa girince Tott kendi ülkesi için casusluk yaptı. Tott yönetimsel bilgileri ve İsveç’in askeri alanda attığı her adımı ülkesine sızdırdı. İsveç kralı VIII. Charles, sonradan aileye katılan Brita Tott’u casusluktan dolayı ağır bir cezaya çarptırarak özel hazırlanmış bir duvara canlı canlı astı. Uzunca bir süre asılı kalan Tott daha sonra affedildi. Ömrünün son günlerini kendi ülkesinde geçirdi.

Melita Norwood
Doğum yeri: İngiltere
Hangi ülkenin casusu: Sovyetler Birliği

Melita Norwood bir devlet memuruydu. Nükleer Araştırma Merkezi’nde yürütülen gizli çalışmalar sırasında birtakım döküman ele geçirdi. Bu durum Sovyetler Birliği’nin dikkatini çekince Sovyetler Birliği tarafından ajan olarak görevlendirildi. Soğuk savaşın ilerleyen yıllarında Norwood ülkenin birçok sırrını Sovyetler Birliği’ne ispiyonladı. Bazı açıkları yakalansa da İngilizler Melita Norwood’u fark edemedi.

4

Haberin Devamı