Sağlık 10 maddede kadınların gizemli dünyası!

10 maddede kadınların gizemli dünyası!

Paylaş
10 maddede kadınların gizemli dünyası!

Uzmanlar diyor ki: “Erkeklerle kadınların biyolojik yapılarındaki farklılıklar, sağlıklarından duygusal dünyalarına kadar her şeyi değiştiriyor.” Nasıl mı? İşte 10 maddede kadın dünyasına dair şaşırtıcı gerçekler...

Senim TANAY KARAKUŞ

senim.tanay@posta.com.tr

Ah biz kadınlar! Yüzyıllardır anlaşılamamakla, vefasızlıkla, tutarsızlıkla suçlanır dururuz. Şair demiş ya “Kadından kendisinde olmayanı isteriz. Hasret yerinde kalır ve biz çekip gideriz” diye. Bizden olmayanların istenmesidir aslında hikâyenin özü! Belki de bizi erkeklerden ayıran ince bir çizgi olduğu doğrudur! Üstelik bu ince çizginin sebebi, sadece yaradılışımız da olabilir.

Uzmanlar diyor ki; “Erkeklerle kadınların biyolojik yapılarındaki farklılıklar, sağlıklarından duygusal dünyalarına kadar her şeyi değiştiriyor.” Nasıl mı?

Dahiliye Uzmanı Doktor Özgür Şamilgil, kadınlar hakkındaki şaşırtıcı gerçekleri, doğruları ve yanlışları açıklıyor:

1-Kadınlar duygusaldır. Bu yüzden daha sık migren atakları yaşarlar.

Yanlış. Kadınlarda migren sıklığı fazla; ama bunun nedeni duygusal olmaları değil, hormonal ve genetik farklılıkların beyin kimyası üzerindeki etkisi.

2- Kadınlar alkole dayanıksızdır.

Doğru. Alkolün zehrini eriten karaciğer, kadında daha küçüktür. Alkolü sulandıran vücut su miktarı da kadında daha azdır.

3- Kalp damar hastalıkları erkekleri daha sık vurur.

Yanlış. Östrojen hormonu, menopoz dönemine kadar kalp damar hastalığına karşı kadınları koruyor görünse de sigara, fazla kilo, hareketsizlik, hamur işi tüketimi, yüksek tansiyon gibi risk faktörleri olan kadınlar, yaşıtlarından daha erken kalp hastalığına yakalanıyor. Üstelik şeker hastası kadınların kalp krizi riskinin, şeker hastası erkeklerden 2 kat fazla olduğu biliniyor.

4- Kadınların kalbi çabuk kırılır.

Doğru. Kalp krizinin az rastlanan ve özel bir formu olan kırık kalp sendromu, kadınlarda çok daha sık görülüyor. Yağ ve kireç birikimi olmadığı halde âni üzüntü sonrası birden büzülen kalp damarı, tipik kalp krizine neden olabiliyor. Bu durumdaki kadına anjiyo yapılsa kalp damarları açık bulunur! Ne var ki bu durumda sadece kalp kasında hasar tespit ediliyor. Çoğu zaman bu hasar da, aylar içerisinde tamamen düzelebiliyor.

5- Kadınlar daha iyi koku alır.

Doğru. Ergenlikten menopoza kadarki dönemde, kadınların koku ayırt etme yeteneğinin erkeklerden çok daha iyi olduğu kesin. Bu, hormonal nedenlere bağlanıyor. Kadının koku yeteneği öyle gelişkin ki eşinin atletindeki ter kokusundan bile onun endişeli olduğunu fark edebiliyor.

KADINLAR DAHA ÇOK AĞLAR ÇÜNKÜ...

(Devamını okumak için 2. sayfaya geçiniz.)

6- Kadın, eşini kokusuna göre seçer.

İki cins için de bu doğru. Bilinçsizce de olsa doğal ten kokusu eş seçiminde ilk adım. Eşler, kendi genetik yapısından farklı özellikte olan kişiyi seçmeye eğilimli oluyor. Doğada melezlerin daha dayanıklı, üretken ve güzel olması buna bağlanıyor. İlginç bir araştırma da bunu ispat ediyor: Sabun ve parfüm kullanmadan 2 gün giyilmiş erkek tişörtlerini koklayan kadınların, kendinden çok farklı genetik yapıdaki erkeklerin tişörtlerini çekici buldukları belirlenmiş.

7-Sakinleştirici ilaçlar, kadınlarda doğru karar almaya yardımcıdır.

Yanlış. Aksine, antidepresanlar, kadınların eş seçerken yanlış değerlendirmede bulunmalarına neden olabiliyor. Mutluluk hormonu olan serotonini etkileyen tipte antidepresan kullananların da âşık olamama sorunu yaşayabileceği söyleniyor.

8- Kadınların cildi daha geç yaşlanıyor.

Yanlış. Hormonal nedenlerle, cildin elastikiyetini sağlayan kollajen kadınlarda daha erken azalıyor. Ancak kadınlar sevinebilir; çünkü buna rağmen fotoğraflarda daha genç duruyorlar. Bunun sebebi, erkek cildinin daha kalın olması. Erkeklerde yüz hatlarının ve yaşlılık lekelerinin daha kolay belirginleşmesinin sebebi, tıraşın ve tıraş sonrası kullanılan kozmetiklerin yıllar boyunca yarattığı hasar.

9- Kadınlar ağrıya dayanıksızdır.

Kısmen doğru. Kadının östrojen seviyesine bağlı. Kanser, kas-kemik hastalıkları ve iltihap nedeniyle gelişen ağrılar, östrojen seviyesinin en yüksek olduğu dönemde daha az hissediliyor. Çünkü östrojen, doğal ağrı kesici salınımını artırıyor. Östrojenin azaldığı adet dönemi ve gebelik sonrasında ağrıya dayanıklık azalıyor.

10- Kadın gözüyaşlıdır.

Doğru. Biyolojik yapı farklılığı yüzünden kadınlar ayda ortalama 5,3 defa, erkekler 1,4 defa ağlıyor. Kadının gözyaşı salgı bezi, erkeğinkinden büyük. Salgı bezinin gelişimi ve çalışması, süt salgısından da sorumlu olan prolaktin hormonuna bağlı.

2

Haberin Devamı