Ekonomi 10 soruda doğum borçlanması

10 soruda doğum borçlanması

Paylaş
10 soruda doğum borçlanması

Doğum borçlanması ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde...

1- Bağkurlu kadın nereye başvuracak?

Bağkur kapsamında sigortalı olan kadınlar doğum borçlanması başvurusunu Bağkur dosyasının tescilli olduğu ve bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yapacak.

2 - SSK’lı kadınlar başvuruyu nereye yapacak?

SSK’lılar doğum borçlanması başvurusunu en son çalışmasının/hizmetinin bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yapacaklar.

3 - Emekli Sandığı kapsamındaki kadınlar nereye başvuracak?

Emekli Sandığı çalışanları (memur) doğum borçlanması başvurusunu ‘ Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA’ adresindeki Kamu görevlileri (eski kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’ na yapacak.

4 - Doğum borçlanması için istenen evraklar nelerdir?

Doğum borçlanması talebinde bulunacak SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı kapsamında çalışması olan kadın sigortalıların borçlanma talep dilekçelerini doldurmaları ve kimlik fotokopilerini eklemeleri yeterli oluyor.


2160 GÜNE KADAR HAK BULUNUYOR


5 - Doğum borçlanması en çok kaç çocuk için geçerli?

Doğum borçlanması sigortalı işe başlama tarihinden sonra doğan 3 çocuk için yapılabiliyor. Kadın sigortalı talebi halinde ve gerekli şartları da sağlamak koşulu ile 2160 güne kadar doğum borçlanması hakkı var.

6 - İlk defa sigortalı işe başlama tarihini öne çeker mi?

Doğum borçlanması sigortalı işe başlama tarihini geriye çekmiyor ama prim günü toplamında dikkate alındığı için prim için ekstra çalışma gereğini ortadan kaldırıyor.

7 - Doğum borçlanması koşulları nelerdir?

Kadın sigortalının doğum borçlanması talebinde bulunabilmesi için; şu şartlar aranıyor:

● Sigortalı kadının doğumdan önce çalışması olmalı,

● Doğumdan sonraki sürelerde adına prim yatırılmamış olmalı,

● Borçlanabileceği sürede çocuğunun yaşamış olması gerekiyor.


SÜRE HESABI İKİ YILA GÖRE


8 - Doğumdan sonra prim yatırılan süreler dikkate alınır mı?

Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler varsa bunlar borçlanma hesabında dikkate alınmaz. Prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden düşülerek kalan süreler borçlandırılır.

9 - Vefat eden çocuklar için borçlanma yapılır mı?

Kadın sigortalıların doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar geçen süreler borçlanılabiliyor.

10 - Doğumdan sonraki 2 yılda bir çocuk daha doğuran kadın sigortalı ne kadarlık süreyi borçlanabilir?

İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süre borçlanabilir.

ÖDEMEYE DİKKAT

Doğum borçlanması yapacak kişiler prime esas kazanç alt ve üst sınırı arasında bir tutar belirleyerek borçlanma yapabilir. Bu yıl bir günlük borçlanma tutarı en düşük 18.96 TL, en yüksek 142.20 TL. Yani bir çocuk için borçlanma yapmak isteyen 13 bin 651 TL ödeme yapacak.

Haberin Devamı