Opr. Dr. Hande Akbaş 10 yıl yeterli oluyor
HABERİ PAYLAŞ

10 yıl yeterli oluyor

Haberin Devamı

Erken menopoza giren kadınlara yaşadıkları sıkıntılara çare olması için hormon tedavisi öneriliyor. Ama 10 yıldan fazla hormon kullanımını tavsiye etmiyoruz. Çünkü bir süre sonra zararları yararının önüne geçebiliyor

Ameliyat mı yoksa tüp bebek mi?

30 yaşındayım, Çikolata kistim var. İki yumurtalığımda da birden fazla bulunuyor. 1 yıldır tedavi görüyorum, gebe kalamadım. Rahim filmim temiz. Ameliyat mı olmalıyım yoksa tüp bebek mi yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleriniz ameliyat için sınır boyutta. 1 senedir beklemenize rağmen gebelik elde edemediyseniz vakit kaybetmeyin. Çünkü bekledikçe kistlerinizin büyüme ihtimali çok yüksek. Gebelik istediğiniz için bunların büyümelerini engelleyecek ya da yavaşlatacak ilaç da kullanamazsanızı.

Bir an önce gebelik elde edilmesi önemli. Bence ameliyat olmadan 1 kere tüp bebek deneyin. Gebelik olmazsa laporoskopi gündeme gelebilir. Ama cerrahi tedavi için henüz erken olduğu kanaatindeyim.

İlaca devam etmeli miyim?

45 yaşındayım. 10 yıl önce adetten kesildim. Tedavim sürüyor. 7 yıldır östrojen alıyorum. Her yıl kontrolden geçiyorum. Aldığım ilaca devam etmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 40 yaşından önce menopoza giren kadınlarda, menopozun olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için hormon tedavisi öneriyoruz. Ama dışarıdan verilen hormon ilaçlarının da bazı yan etkileri var, sıkı takip gerekiyor.

Hormon ilaçlarının en sık meme üzerinde etkisi bulunduğundan özellikle mamografi ve/ meme ultrasonlarının aksatılmadan yapılmış olması önem taşır. Hormon tedavisini 10 yıl öneriyoruz. Bu süreden sonra zararı yararlarına göre fazla olduğundan kesiyoruz.


Bende sorun yok ama...

34 yaşındayım. 4 yıllık evliyim çocuğumuz olmuyor. Bütün testlerim yapıldı, problem yok.

tahlillerine ürolog baktı “Sorun yok” dedi. Son gittiğim kadın doğum uzmanı eşimin sperm tahlilinde sorun olduğunu söyledi. Son testi size yolluyorum. Yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sperm değerleri normal olsa bile 4 yıldır çocuk istemenize rağmen olmadıysa detaylı araştırma yapılmalı. Bazen sebebi açıklanamayan kısırlık söz konusu olabilir. Bir de sperm analizi genellikle deneyim gerektiren bir tetkiktir.

Bunu tüp bebek bölümü olan bir yerde eşiniz tekrar yaptırsın. Normal çıksa bile mutlaka sürenin 4 yıl olması nedeniyle üreme tıbbıyla uğraşan bir kadın doğum uzmanının fikrini almanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder