Eğitim - Kariyer 100 bin Türk öğrenci yurtdışında okuyor

100 bin Türk öğrenci yurtdışında okuyor

Paylaş
100 bin Türk öğrenci yurtdışında okuyor

Üniversite okumak için yurtdışına giden Türk öğrencilerin sayısı 100 bine ulaştı. Bu öğrencilerin yurtdışında okumak için harcadığı para yıllık 1,5 milyar lirayı buluyor

YURTDıŞıNA GİDEN ARTTı

Geçmiş yıllarda sadece burs kazanan veya ailesinin maddi imkânları iyi olan az sayıda öğrenci eğitim için yurtdışına giderken, bugünlerde yurtdışında okuyan Türk öğrencilerin sayısı 100 bine ulaştı. Son verilere göre sadece 30 bin Türk öğrenci bir fakülte okumak için yurtdışına çıktı. Yurtdışına yüksek lisans yapmak ya da dil öğrenmek için gidenlerin sayısı ise neredeyse 70 bin. Buna ‘Work&Travel’ ya da ‘Erasmus’ gibi programlara katılan öğrenciler dahil olsa da uzmanlar Türkiye’nin ülke dışına en çok öğrenci gönderen 15 ülkeden biri olduğunun altını çiziyor.


20 BİN DOLAR


Bir fakülte okumak için yurtdışına çıkan 30 bin öğrencinin yaklaşık 10 bini Amerika’ya, 2 bin 500’ü İngiltere’ye, 2’şer bini de Kanada ve Avustralya’ya gidiyor. Fakülte okumak üzere giden öğrencilerin yıllık ortalama masrafı kişi başına 20 bin dolar. Diğer 70 bin öğrencinin de yıllık ortalama harcamasının kişi başına 10 bin doları buluyor. Uzmanlar bu nedenle Türk öğrencilerin bir yıllık toplam harcamalarının 1,5 milyar dolara yaklaştığını tahmin ediyor.

Burs olanakları da çoğaldı

“Türk öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği ülkeler Amerika, İngiltere, Almanya. Ama daha ucuz diye İsveç, Hollanda, Çin, Malezya, Macaristan, Rusya ve Polonya’ya da ilgi artıyor. Rusya ve Çin gibi ülkelerde ise yıllık öğrenci sayımız henüz 1000’ler civarında fakat bu ülkelere gelişen bir ilgi söz konusu. Belirtmiş olduğum nedenlerden dolayı, 2014’de toplam sayının 100 bini çok aşması beklenmektedir. Türk öğrencilerin önemli bir kısmı yurtdışına kendi olanaklarıyla çıksa da, bir kısmı da Türk veya yabancı kurumlardan almış oldukları burslarla eğitimlerini sürdürüyor. Burs veren kurumlar arasında British Council, Fullbright, Campus France, DAAD, China Scholarship Council, Swedish Institute, Nuffic ön plana çıkıyor. Ülkelerin eğitim ve kültür tanıtım kurumlarından olabildiği gibi, doğrudan üniversiteler veya özel kurumlar tarafından da burs sağlanabiliyor.”

Haberin Devamı