Ekonomi 100 yıl sonra sağlıkta işbirliği için geliyorlar

100 yıl sonra sağlıkta işbirliği için geliyorlar

Paylaş
100 yıl sonra sağlıkta işbirliği için geliyorlar

Trajediden dostluğa...100 yıl önce Çanakkale Savaşı sırasında başlayan Türkiye-Yeni Zelanda ticari ve ekonomik ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor. Yeni Zelanda sağlık sektörü bu kez işbirliği için Türkiye'de...

Yeni Zelanda sağlık sektörünün en inovatif markaları, ürün ve hizmetlerini tanıtmak, Türkiye’deki yatırımları hakkında bilgi vermek ve yeni işbirligi fırsatları için Yeni Zelanda Ticaret ve Kalkınma Ajansı (NZTE) önderliğinde İstanbul’a geliyor. Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümü vesilesiyle daha da anlamlı hale gelen etkinliğe, Türk ve Yeni Zelanda sağlık sektörünün önde gelen isimleri katılıyor.

Tarihlerinde ilk kez, 1915 yılında Çanakkale Savaşı’na ANZAC Birlikleri içerisinde katılan Yeni Zelanda ve Turkiye arasında 100 yıl önce başlayan dostluk ilişkisi her platformda giderek güçleniyor. Ticari ve ekonomik ilişkileri artırmaya yönelik uzun vadeli stratejisi doğrultusunda, Ankara’daki ofisini geçtiğimiz yıl Haziran ayında İstanbul’a taşıyan Yeni Zelanda Ticaret ve Kalkınma Ajansı (New Zealand Trade and Enterprise-NZTE) önderliğinde, 21 Mayıs tarihinde İstanbul Çırağan Sarayı'nda sağlık teknolojileri sektörüne yönelik özel bir etkinlik düzenlenecek.

Ortak ekonomik büyüme fırsatları değerlendirilecek

Yeni Zelanda’nın Türkiye Büyükelçisi Jonathan Curr ile Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Chai Chuah’nın yanı sıra Yeni Zelanda’nın önde gelen sağlık sektörü firmalarından Orion Health, Dairy Goat, Fisher&Paykel Healthcare, Volpara Solutions, Gallagher Securities, Robinson Seismic ve Türkiye’den sektörün önde gelen isimlerinin katılacağı etkinlikte karşılıklı yeni işbirliği ve birlikte ekonomik büyüme fırsatları değerlendirilecek. Etkinlikte hastane inşaatından, hastane bilişim ve güvenlik hizmetlerine, kullanılacak medikal ekipmanlardan keçi sütü bazlı bebek mamalarına kadar bir hastane içinde kullanılacak tüm ürün ve hizmetlerden temsilcilerin olması amaçlanıyor.

“İstanbul’u Yeni Zelanda için bölgede merkez olarak konumlandıracağız”

2015 yılının ANZAK-Türkiye ilişkilerinin 100. yıldönümü olacağına dikkat çeken NZTE Türkiye Ülke Müdürü Gökşin Duman, Çanakkale Savaşı ile başlayan ikili ilişkilerin her alanda giderek geliştiğine dikkat çekerek, “İstanbul’daki etkinliğimize Yeni Zelanda’nın sağlık sektörünün farklı dallarında faaliyet gösteren önemli firmaları ve Türkiye’den sektör temsilcileri katılacak. İstanbul’un, hem coğrafi açıdan hem de taşıdığı ekonomik potansiyeli açısından Avrasya bölgesi, Kuzey Afrika gibi önemli pazarlar için ana hareket merkezimiz olmasını arzuluyoruz. Yeni Zelanda, sürdürülebilir ve çevre dostu enerji sistemleri, alt yapı çalışmaları, ileri bilişim ve sağlık teknolojileri sektörleriyle dünyada hatırı sayılır bir konuma sahip. Bu uzmanlığın paylaşılmasının yaratacağı katma değerin yanı sıra iç pazarı geliştirici, Türkiye sağlık sektörünü daha da güçlendiren bir etki sağladığını düşünüyoruz. Türkiye ile ilgilendiğini bize ileten Yeni Zelanda firmalarının sayısı her yıl katlanarak artıyor. Neredeyse her hafta yeni bir firmamız Türkiye’yi ziyaret ediyor. Bu yüzden ikili ilişkileri güçlendiren etkinlikleri artırarak devam edeceğiz” dedi.

Yeni Zelanda hakkında:

- Yeni Zelanda, Asya Pasifik bölgesinde bulunan, 268 bin kilometrekare yüz ölçümüne sahip, 4.5 milyon nüfuslu bir ada ülkesi. Adını, Hollanda’da bir il olan Zeeland’tan alan ülke yerli Maori halkı tarafından Uzun Beyaz Bulutların Ülkesi, Aotearoa olarak anılıyor.

-Bir ülkenin vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılama, onların hayat kalitelerini sürdürüp iyileştirebilecekleri ortamı oluşturma ve bireylerin potansiyellerini tam olarak değerlendirebilecekleri koşulları sağlama kapasitesini ölçen 2014 Sosyal Gelişim Endeksi’ne göre (Social Progress Index-SPI) Yeni Zelanda dunyada en yaşanabilir ülkeler sıralamasında ilk beşte bulunuyor

- Yeni Zelanda, yatırım ortamı ile 2012 yılında Dünya Bankası tarafından yayınlanan İş Yapma Kolaylığı Yıllık Raporu’nda yatırımcısını en fazla koruyan ülke olarak seçildi.

- Yeni Zelanda, hayvancılık ve gıda alanında; ılıman iklimi, yüksek yağış oranları, temiz su kaynakları ve verimli arazileriyle kaliteli, yenilikçi ve teknolojiye dayalı gıda üretimi konusunda Asya Pasifik bölgesi başta olmak üzere dünyanın tüm noktalarıyla ticari ilişkilerini yoğun şekilde sürdürüyor. Dünyanın en büyük süt üreticisi olan ülke, yün ihracatında da lider konumda.


Haberin Devamı