Yaşam 1025 yıldır ayaktalar!

1025 yıldır ayaktalar!

Paylaş
1025 yıldır ayaktalar!

Kütahya'da bulunan 1025'er yıllık iki kestane ağacı, yılda yaklaşık 500 kilogram meyve veriyor

Kütahya’da bin 25 yıllık olduğu tahmin edilen ve Bizans, Anadolu Selçuklu, Germiyanoğulları Beyliği, Osmanlı, Cumhuriyet dönemlerine tanıklık eden iki kestane ağacı, dikilmesinin üzerinden asırlar geçmesine rağmen yılda toplam 500 kilograma yakın meyve veriyor.

Haberin Devamı

Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, anıt ağaçlar bakımından zengin bir il olan Kütahya’da, çınar, karaçam, meşe, ardıç, kestane, porsuk, göknar türlerine ait toplam 112 anıt ağaç bulunduğunu söyledi.

Bu anıt ağaçlardan ikisinin merkeze bağlı Kumarı Mahallesi’nde bulunduğunu belirten Eryiğit, söz konusu kestane ağaçlarından her birinin bin 25 yaşında olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Eryiğit, deniz seviyesinden bin 25 metre yükseklikteki ağaçların 23’er metre boy, 7’şer metre çevre genişliği ve 2,2’şer metre çapa sahip olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Ağaçlar, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğulları Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine tanıklık etmiştir. Bu ağaçlar asırlara meydan okuyarak, hala meyve vermeye devam ediyor. Yılda toplam yaklaşık 500 kilogram meyve veriyorlar. Bu ağaçlar, 7 Eylül 1995’te Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince birer anıt ağaç olarak tescil edilmiştir."

Haberin Devamı

-Yurt içi ve yurt dışından ziyaretçileri var-

Anıt ağaçların bulunduğu tarlanın sahiplerinden Ahmet Aslandoğdu da ağaçların kendilerine atalarından miras kaldığını anlattı.

Tapulu tarlalarında bulunan ağaçları nesiller boyu koruyarak bugünlere getirdiklerine dikkati çeken Aslandoğdu, şunları kaydetti:

"Bu ağaçların bundan sonraki nesillere de ulaşmasını temenni ediyorum. Ağaçlar aynı zamanda Kütahya’nın turizme katkısı bakımından da önemli bir yer teşkil ediyor. Yabancı ülkelerden ve yurt içinden bu ağaçları görmeye gelenler var. Ağaçlara yoğun bir ilgi var. Ağaçların verimi, dikilmesinin üzerinden asırlar geçmiş olmasına rağmen çok iyi. Yetkililerin belirttiğine göre, bir kestane ağacının verimli hale gelebilmesi için en az 50 yıl geçmesi gerekiyor. Ancak bu ağaçlar bu yaşa gelmiş olmasına rağmen halen çok güzel meyve veriyor. Meyveleri topluyoruz, ağaçları da koruyup bakıyoruz ve gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz."

Hadi Şengül - AA