Gündem 11 ay sonra ilk kez görüntülendiler

11 ay sonra ilk kez görüntülendiler

Paylaş
11 ay sonra ilk kez görüntülendiler

Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine başlanılan davanın duruşmasına, iddianamenin 163 sayfalık bölümünün okunmasının tamamlanmasının ardından yarın sabaha kadar ara verildi. Sanık Can Gürkan'ın mahkeme salonundan çıkarken gülümsemesine madenci yakınları tepki gösterdi

Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre; Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 tutuklu, 37 tutuksuz sanık hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın görüldüğü duruşmada, iddianamenin, ölen işçiler, müştekiler ve sanıkların kimlikleri ile sanıkların savcılık sorgusunda verdikleri ifadeler, bilirkişi, TÜBİTAK ve Emniyet Genel Müdürlüğü raporlarının yer aldığı 163 sayfadan oluşan ilk 8 bölümünün okunması tamamlandı.

Haberin Devamı

Duruşmaya, olayla ilgili savcılık değerlendirmesinin yapıldığı 9'uncu bölümle yarın sabah devam edilmek üzere ara verildi.

CAN GÜRKAN'A TEPKİ

Mahkeme heyetinin oturuma ara vermesinin ardından tutuklu sanıkların jandarma koridoru altında dışarı çıkarılmaları sırasında salonda bulunan madenci aileleri "katiller" diyerek tepki gösterdi.

Mahkemenin yarın müdahillik talebinde bulunanlarla ilgili ara karar vermesi de bekleniyor. Duruşma çıkışı konuşan Manisa Milletvekili Özgür Özel şu değerlendirmeyi yaptı:

"Madenci yakınları telkinlerimizi dinledi ve bugün salonda adeta dudaklarını ısırıp acılarını bastırdılar. Güvenlik gerekçesiyle sanık avukatlarının da talebiyle davanın başka yere çekilme ihtimali de etkili oldu. Bugün yaşananların en acı tarafı kaybettikleri yakınlarının isimlerini söylerken devamında kendi isimlerini söyleyemeyip hıçkırıklara boğuldular. Hatta çevik kuvvetten ağlayanlar oldu o ortamda. Ama sabrettiler ve duruşma düzenini bozmadılar. Bu yüzden de duruşmanın burada yapılabileceği görüldü. Bir tek en sonda tutuklu sanıklar götürürken Can Gürkan'ın arkaya doğru gülümseyerek bakmasından rahatsız olan 4-5 tane eş fırlayarak ona bir şeyler söyledi. "Ne yüzle gülümsüyorsun ne yüzle bakıyorsun, utanmıyor musun sırıtmaya" gibi. Onun dışında hiç kimseye yönelik fiili bir hareket olmamıştır. Salondan çıkarken biraz da Can Gürkan'ın kasten değil belki ama tahrike varan bir gülümsemesi vardı arkaya doğru. Dikkatimizi çeken bugünden akılda kalan bir şey de tutuklu ve tutuksuz sanıkların gelir durumları sorulduğunda Can Gürkan'ın şu anda gelirim yok" dediğinde Bir madenci annesinin "Kazandığınız kanlı paraları niye söylemiyorsunuz kanlı paraları nerede saklıyorsunuz" diye ona seslenmesiydi. Oysa Ramazan Doğru ile aralarında tartışma konusu olan başka bir şey de şirket yetki belgesiydi ve o yetki belgesinde ikisinin de yönetim kurulu kararıyla aldıkları gelir yazılı. Bir başka dikkat çeken Ramazan Doğru ve Can Gürkan'ın cezaevinde koğuşlarda ayrı ayrı olmasının yanında burada da yan yana oturmaları gerekirken birbirlerinden uzak ve arada diğer sanıklar olarak oturmaları. Aralarındaki tüm bunlar mahkeme ifadelerinde de sanırım ortaya çıkacak."

Haberin Devamı

SANIKLAR HAKKINDA İSTENİLEN CEZALAR

Haberin Devamı

Davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

11 AY SONRA İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİLER

Bu arada yaklaşık 11 aydır Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve diğer 5 sanık tutuklandıktan sonra ilk kez DHA objektifleri tarafından görüntülendi. Tutuklu sanıklar duruşmaya ara verilmesinden sonra davanın görüldüğü kültür merkezinin arka kapısından yoğun güvenlik önlemleri arasında çıkarıldı. Jandarma koridoru arasında yürüyerek ring aracına binen sanıklar Şakran Cezaevi'ne götürüldü.

Haberin Devamı