Dünya 11 Eylül kurbanlarına anma

11 Eylül kurbanlarına anma

Paylaş
11 Eylül kurbanlarına anma

11 Eylül 2001'de düzenlenen terörist saldırılarda hayatını kaybeden 3 bin kişiyi anma törenleri Dünya Ticaret Merkezi enkazı yakınlarındaki başladı

Dünya Ticaret Merkezi’ne yönelik terör saldırılarında yerle bir olan İkiz Kuleler’den geri kalan "Sıfır Noktası"nda inşaatın devam etmesi nedeniyle, bu yıl dokuzuncusu düzenlenen tören için, geçen yıl olduğu gibi yine, enkaz alanının hemen yanında bulunan Zuccoti Parkı seçildi.

Tören, Dünya Ticaret Merkezi’nin 11 Eylül saldırılarında yer yer yırtılan Amerikan bayrağının New York polis bandosu tarafından sahne alanına getirilmesi, ardından Amerikan Marşı’nın çalınıp hep bir ağızdan söylenmesiyle başladı.

Tören alanını sabahın erken saatlerinden itibaren yollara düşen ve terör saldırılarında yakınlarını kaybeden aileler doldurdu. Aileler ellerinde 11 Eylül’de kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını ve Amerikan bayraklarını tutuyor ve töreni ayakta izliyorlar.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, ilk uçağın Kuzey Kulesi’ne çarptığı yerel saatle 08.46’da (TSİ 15.46) çalınan çanın ardından yaptığı konuşmada, tören alanının "dayanışma ve şefkat" duygularıyla dolduğunu, 11 Eylül’ün hiçbir zaman unutulmayacağını belirtti.

Bloomberg, 11 Eylül’de Dünya Ticaret Merkezi’nde hayatını kaybeden 2752 kişinin isimlerinin tek tek yakınları ve gelecek yıl ziyarete açılacak "11 Eylül’ü Anma Müzesi"nde çalışanlar tarafından okunacağını söyledi.

İkinci uçağın Güney Kulesi’ne çarptığı saat olan yerel saatle 09.03’te terör kurbanlarını anmak için yine çanlar çalındı ve saygı duruşunda bulunuldu. Törene eşiyle birlikte katılan ABD Başkan Yardımcısı John Biden da isimlerin okunduğu kürsüye çıkarak duygulu bir şiir okudu.

Tören, terör saldırılarında hayatlarını kaybeden 2752 kişinin isimlerinin okunmasıyla devam etti. İsimler, yakınları ve Dünya Ticaret Merkezi’nin yeniden inşasında görev alan işçiler, mühendisler tarafından, ikişerli gruplar halinde alfabetik sırayla okunuyor.

Törende isim okuyan yakınlar zaman zaman son derece duygulu konuşmalar yapıyorlar ve törene katılanlardan alkış alıyorlar. Törenin isimlerin okunmasıyla ve Kuzey Kule’nin çöktüğü an olan 10.28’de de çanların çalınmasıyla yaklaşık 2 saat kadar daha devam etmesi bekleniyor.

Törenin ardından aynı bölgede bazı grupların toplanıp Dünya Ticaret Merkezi’ne iki blok uzaklıkta yapılması planlanan İslami Kültür Merkezi’nin inşasını protesto etmeleri bekleniyor. Kültür Merkezi’nin yapılmasını destekleyen karşı bir grubun da gösteri yapması öngörülüyor.

Haberin Devamı

İŞTE ANMA TÖRENİNDEN KARELER FOTO GALERİ