Beden Sağlığı 112 acile çağrı: Koyunlarımız hasta serum takabilir misiniz?

112 acile çağrı: Koyunlarımız hasta serum takabilir misiniz?

Paylaş
112 acile çağrı: Koyunlarımız hasta serum takabilir misiniz?

Muş 112 Komuta Merkezi'ne gelen asılsız ihbarlar hizmetlerin aksamasına neden olurken 112 personeli "Koyunlarımız hasta serum takabilir misiniz?" veya "Canım çok sıkılıyor, size bir şarkı söyleyebilir miyim?" gibi ilginç çağrılarla da karşılaşıyor

Acil durumlarda hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet sunan Muş 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi'ne gelen asılsız ihbarlar ve gereksiz aramalar, hem sistemi hem de görevlileri boş yere meşgul ediyor.

Merkeze, "Koyunlarımız hasta serum takabilir misiniz?", "Canım çok sıkılıyor, size bir şarkı söyleyebilir miyim?", "Kontörüm yok askerdeki sevgilime bağlayabilir misiniz?", "Yol param yok, köye ambulans gönderebilir misiniz?" gibi asılsız çağrılar geliyor.

112 Acil Komuta Merkezi İl Ambulans Servisi Sorumlusu Fatih Toplu, günde merkeze gelen 3 bin çağrının yüzde 90'ının asılsız olduğunu söyledi.

Bu çağrıların çoğunu çocukların yaptığını belirten Toplu, "Ailelerin buna 'dur' demesi gerekiyor. Asılsız çağrılar geldiğinde gerçek hastalara ulaşmamız zorlaşıyor. Bu ulaşamadığımız hastalar yakınlarınız olabilir. Lütfen vatandaşlarımız gereksiz yere 112'yi meşgul etmesinler." dedi.

'SANİYELERLE YARIŞIYORUZ'

Muş 112 Doktoru Faruk Büyük ise özellikle kış aylarında gelen asılsız ihbarların motivasyonlarını azalttığını söyledi. Vatandaşlardan, kışın kapalı köy yolunu açtırmak için asılsız ihbarda bulunmamalarını isteyen Faruk Büyük, "Bazen 5 saatte gittiğimiz vakalar oluyor ama gittiğimizde çağrı asılsız olunca sıkıntı yaşıyoruz. Asıl hastalara gerekli müdahaleyi yapamıyoruz. 112 Acil'de saniyelerle yarışıyoruz. Kalp krizi ve trafik kazası vakaları oluyor. Bu vakaları taşımamız gerekiyor. Bu konuda vatandaşların daha hassas olmalarını rica ediyorum." diye konuştu.

'LÜTFEN ARAYIP KÜFÜR ETMEYİN'

Merkezde yaklaşık 10 yıldır görev yapan Acil Tıp Teknisyeni Sevgi Atılgan da birçok ilginç çağrıyla karşılaştığını anlattı. Bu çağrıların asıl müdahale edilmesi gereken hastalara ulaşımı zorlaştırdığını vurgulayan Sevgi Atılgan, şu ifadeleri kullandı:

"112 Acil'i gereksiz yere arayıp,bizim ulaşmamız gereken vakalarla buluşmamızı engellemeyin. Bizim onlara yetişmemizi sağlayın. Ne olursunuz bizi meşgul etmeyin. Lütfen arayıp küfür etmeyin. Şu an burada kendi tanıdığınız kendi yakınınız çalışıyor olabilir. Biz de birer anneyiz ve evladız. Bize küfür edilince çok üzülüyoruz. Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkasına yapmayın."

Haberin Devamı