Yaşam 12 adımda özgüvenli çocuk yetiştirme yolları

12 adımda özgüvenli çocuk yetiştirme yolları

Paylaş
12 adımda özgüvenli çocuk yetiştirme yolları

Çocuğunuzun, hem okul hayatında hem de hayat okulunda başarılı olmasını, toplum içinde kendini rahat ifade edebilmesini, hakkını aramasını, toplumsal duyarlılığının artmasını, yaşıtlarına göre fark yaratmasını istiyor musunuz?

Hazırlayan: Ferhan Kaya Poroy

Cevabınız ‘evet’ ise 12 adımda çocuğunuza özgüven kazandırabilirsiniz. Çocuk ilk derin ilişkisini anne ve baba ile kuruyor, ilk muhatabı olan bu kişilerle sorun yaşadığında bocalıyor. Ailenin sorunlara yaklaşım biçimi çocuk için çok önemli bir rol model oluyor. Çatışma ve zorluklarla nasıl ustalıkla baş edebileceğini işte bu rol model belirliyor. Peki aile neler yapmalı? Psikolog İnci Özkoray merak edilenleri anlattı:

-Şartsız sevmek: Çocuğunuzu şartsız sevin.
-Güvenmek: Ona güvenin. Sorumluluk alıp başarı hissini yakalamasına yardımcı olun.
-Dikkatli dinlemek: Çocuğunuzun anlattıklarını dikkatli ve kesintisiz dinleyebilmek için zaman ayırın, onu göz teması kurarak dinleyin.
-Sınırlar koymak: Bazı kuralları koymanız gerekecektir. Uyarılarınızı tekrar etmekten kaçınmayın. Kararlı ve açık bir şekilde uyarın, doğru davranacağına güvendiğinizi hissettirin.
-Sınırlı riskler almasını desteklemek: Çocuğunuzun değişik yemekleri denemek, yeni bir arkadaş edinmek, bisiklete binmek gibi yeni deneyimlerde bulunmasını destekleyin.
-Yanlışlara geçiş serbestliği: Risk almaya başlayınca yanlışlar da başlar. Bunlar onun özgüveni için değerli deneyimlerdir. Yanlışlarını bağışlamanız çocuğunuzun kendi hataları ile daha kolay baş edebilmesini sağlayacaktır.
-Pozitifi yüceltmek: Her çocuk cesaret bekliyor. Onun iyi başardığı şeyleri övmeniz ve bunu duyması yeterli olacaktır.
-Kıyaslamalardan kaçınmak: “Neden kız kardeşin gibi uslu olamıyorsun?”, “Neden Ali gibi çalışmıyorsun?” gibi örnekler çocuğunuza başarısız olduğu şeyleri hatırlatacak, utanç duyma, kıskanma gibi olumsuz hislerle kendi öz değerlerini indirgemesine sebep olacaktır.
-Seçici olmak, her şeyi kabullenmemek: Her şeyi beğenmeyin, bu kadarı sizin hakkınız.
-Hislerinizi açık yaşayın: Duygularınızı gösterin, gizlemeyin. Kızmak, kavga etmek, üzülmek sevinmek her ailede olabilecek ruh halleridir ve normaldir. Sakinleştiğinizde ve neşeniz yerine geldiğinde çocuğunuz da bu ruh hallerini aynen hissedecektir. Bu da özgüveni güçlendiren bir örnektir.
-Empati: Çocuğunuz kendisini başkaları ya da kardeşi ile kıyasladığı zaman ona yakınlık gösterin ve artı özelliklerini övün.
-Cesaret vermek: Cesaret vermek ilerlemeyi takdir etmektir. Övgü ile cesaretlendirmek arasında fark vardır. Birincisi yapılan işi ödüllendirirken diğeri kişiyi ödüllendirir.

( 18.02.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı