Av. Hakan TOKBAŞ 12 bankaya karşı 3 kat tazminat davası - 5 (Zamanaşımı ve Dava Dilekçesi)
HABERİ PAYLAŞ

12 bankaya karşı 3 kat tazminat davası - 5 (Zamanaşımı ve Dava Dilekçesi)

Haberin Devamı

On iki bankaya üç kat tazminat davası açmak için gereken zamanaşımı süresi ne kadardır?

Bu konuda hukuk camiasında birden çok tartışma olduğunu söylemek gerekir.

Öncelikle benim de savunduğum görüş banka müşterileri ile bankaların arasında sözleşme ilişkisi bulunduğundan dolayı, sözleşme hukukuna göre geçerli olan 10 yıllık zamanaşımıdır. Bu zamanaşımı sözleşme tarihinden itibaren başlayacaktır. Ancak rakip bankaların veya oniki bankanın dışında kalan bankaların müşterilerinin tazminat talepleri için, bu kişiler ile oniki banka arasında sözleşme olmadığından dolayı haksız fiil hukukuna göre geçerli olan 2 yıllık zamanaşımının geçerli olacağını söylemek mümkündür.

İkinci görüş ise, banka müşterilerinin de haksız fiil hukukuna göre 2 yıllık zamanaşımına tabi olacakları görüşüdür. Bu görüşe sahip kişiler, bankaların oluşturdukları kartelin bir haksız fiil olmasından ve tazminatın bu haksız fiile dayanarak talep edilmesinden ötürü haksız fiil zamanaşımını savunurlar. Ancak, haksız fiillerde 2 yıllık zamanaşımının “öğrenme” tarihinden itibaren başlatılması gerektiği için, bu zamanaşımının Danıştay’ın onama kararının Rekabet Kurulu’nun sitesinde yayınlanması tarihinden yani 22.06.2016’dan itibaren işlemeye başlayacağını belirtirler.

Bir diğer görüş ise, yine haksız fiil zamanaşımının (2 yıl) uygulanacağını fakat Türk Borçlar Kanunu’nun “haksız fiilin aynı zamanda suç oluşturması durumunda daha uzun olan ceza zamanaşımı süresi uygulanır” hükmünden ötürü, banka müşterilerinin tazminat davalarında, Kabahatler Kanunu’nun 20. maddesinde belirtilen idari soruşturma zamanaşımı olan 8 yıllık zamanaşımının dikkate alınması gerektiğini savunmaktadır.Bu zamanaşımı da kartelin son bulduğu tarih olan 22.09.2011 tarihinden itibaren başlayacaktır.


Bunların içerisinde en sağlıklısının “sözleşme hukukuna” göre belirlenecek 10 yıllık zamanaşımı görüşünün olduğunu belirtmem gerek. Unutulmaması gerekir ki, hukuku mağdurlar lehine işletmek ve mağdurların tazminat haklarına, onlar için en iyi ve en faydalı olacak şekilde kavuşmalarını sağlamak hukukçuların görevidir. Bu noktada, hâkimlerin de bu açıdan olaya bakmaları ve mağdurlara en iyi giderim imkânını sunmaları gerekmektedir.

On iki bankaya üç kat tazminat davası açmak için nasıl bir dilekçe hazırlamalıyız?

  • Hazırlanacak dilekçelerin “usul” kısımlarında davanın belirsiz alacak davası olduğu ve belirlenebilen kısım olarak şimdilik …. TL üzerinden dava açıldığı belirtilmelidir.
  • Dilekçelerin “esas” kısmında, alınan mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetlerinin hangi bankadan hangi tarihte ve ne tutarda olduğu, yapısı ve özellikleri belirtilmelidir.

  • Rekabet Kurulu’nun oniki banka hakkında verdiği karar numarası ve Danıştay tarafından ilgili banka için onanan karar numarası belirtilerek, davanın bu kararlar doğrultusunda ve tespiti yapılan kartel oluşumundan doğan tazminat davası olduğu belirtilmelidir.
  • Tek bir ihlal yaklaşımından dolayı, oniki bankanın 21.08.2007-22.09.2011 tarihleri arasındaki sürenin tamamı için mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri bakımından kartel oluşturmalarından dolayı tazminat talepleri için müteselsilen sorumlu oldukları ifade edilmelidir.
  • Kartel oluşturan oniki bankanın “kasıtlı” hareket ettiğinin açık olduğu belirtilmelidir.
  • Netice-i talep kısmında, uğranılan zararın veya davalının elde etme ihtimali bulunan kârın tespit edilerek 3 katı oranında tazminata hükmedilmesi talebi bulunmalıdır.
  • Piyasaya olan güvenin sarsılması, yüksek faizleri ödemeye çalışırken aile içi huzurun bozulması ve o dönemde hayatın kaygı ve endişelerle geçmesi sebebiyle manevi tazminat talep edilebilir. (bu yazı dizisinin üçüncü yazısında manevi tazminat talep edilebileceğini gerekçesi ile belirtmiştim) Ancak bu talepte bulunurken, hâkimin manevi tazminat talebini reddetme ihtimalinin de bulunduğunu göz önünde tutmak gerekir.
  • Zararın hesaplanması için Rekabet Kurumu uzmanları arasından bilirkişi atanması talebinde bulunulmalıdır.

  • Zarara uğranıldığı belirtilen hizmetle ilgili detaylı döküm (mevduat dökümü veya kredi ödeme planı gibi) dilekçeye eklenmelidir.


Yarınki yazımda işleyeceğim konular:
Konut Kredilerinde Örnek Tazminat Hesapları
Taşıt Kredilerinde Örnek Tazminat Hesapları
İhtiyaç Kredilerinde Örnek Tazminat Hesapları

Sıradaki haber yükleniyor...
holder