Dünya 12 bin kişi ölüm tehlikesi altında!

12 bin kişi ölüm tehlikesi altında!

Paylaş
12 bin kişi ölüm tehlikesi altında!

Gayrimüslimler ve Ezidiler'den sonra Kakailer de IŞİD tarafından katledilme tehlikesi altında

POSTA.COM.TR/ÖZEL

Haberin Devamı

Sayıları 12 bini aşan Kakailer köy ve kasabalarını boşaltarak Erbil'in Habat şehrine sığındılar.

Kakai kasaba ve köylerinin İŞİD teröristleri tarafından talan edildiğini bilgisine ulaştık.

Rizgar Mustafa(Habat Kaymakamı) basına verdiği açıklamada Kakailer Werdek ve Tulebek köyünden İŞİD korkusundan kaçıp Erbil Habat iline sığındıklarını belirtti.

Mustafa, sayıları 12 bini aşan Kakailer'in derhal yardımına koşmak gerektiğini ve temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini vurguladı.

'MEZARLARI HAVAYA UÇURDULAR'

Yurtlarını terkeden Kakai köylüleri arasından Şivan Ferhat BasNews'a açıklamalarda bulundu

IŞİD'in Werdek Köyü'ne girdiğini ve Şehit Heyas mezarını havaya uçurduğunu belirtti.

Ferhat evlerinin ve köylerinin İŞİD'in militanları tarafından talan edildiğini de vurguladı.

Haberin Devamı

Mallarını köyde bırakarak kendi canlarını kurtarıp Erbil'e sığınan Kakailer Kürt Bölgesel Yönetimi ve Birleşmiş Milletler'den yardım istiyor.

KAKAİLER KİMDİR?

Kakailer bugünün Güney Kürdistan olarak tabir edilen Irak Kürdistan'ında yaşayan bir boydur. Kendilerine 'Şebek Kürtleri' de denir. Aralarında belli başlı farklar olmak üzere Anadolu ve Kürdistan Aleviliği ile sayısız benzerlikleri vardır. Az sayıda da olsa Türkmen Kakailer de vardır.

Kakailer bununla birlikte, en yakınındaki Alevi topluluklarına oldukça yakın bir bölgede yaşamaktadırlar. Dolayısıyla bölgedeki diger dinlerden etkileşimi ve bu dinlerle doğrudan temas içinde olması gayet doğal olduğu belirtiliyor. Herşeye rağmen Güney Kürdistan’daki bu küçük toplumsal gruplar alevilerle aynı inançlara sahip ve pratikte alevilige bağlı görülmektedirler.

Musul’un doğusundaki ova köylerinde yaşayan, ve sayıları 100.000 civarında olduğu tahmin edilen heterojen bir etnik kökene sahiptirler. Kendi inançlarını Ehl-i Hak inancı olarak görürler. Aynı zamanda Anadolu ve Kürdistan bölgelerindeki Aleviler gibi kendilerini Ehl-i Beyt (Peygamber sülalesine bağlı) olarak tanımlarlar.

Genelikle topraksız köylüler olup, ortakçılık yapan fakir Kürt köylüleridir. Toprakların sahipleri ise 18. Yüzyıldan beri şehirlerde yaşayan ve Seyid olduklarını söyleyen Pirlerdir.

Haberin Devamı

Kendilerini Kürt olarak görüp Kürt olarak tanımlarlar. 1970'li yıllarda ırkçı Irak Baas Partisi'nin Araplaştırma girişimleriyle karşilaşmışlardır. Bu doğrultuda çok sayıda katliam ve zulüm görmüşlerdir.

Kakailer bir çok dili konuşmakla birlikte asıl olarak Kürtçe'nin Gorani lehçesiyle konuşmaktadırlar. Çevrede Türkmen Kakailerle olan ilişkilerinden dolayı Türkçe, ayrıca Arapça ve Farsçayı da konuşmaktadırlar.

RASAN REMZİ/ERBİL