Yaşam 120 metrelik tablo

120 metrelik tablo

Paylaş
120 metrelik tablo

Ressam Şeyda Cesur bir ilk'e imza attı: 120 metrelik bir tablo yaptı. Türk ressam, dev tablo ile Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor...

1972 yılında Antalya’da doğan Şeyda Cesur çocukluk çağlarında başlamış resim yapmaya. 1993 yılında girdiği Marmara Güzel Sanatlar Resim Bölümü hayallerinin kapısını aralamış. Okuldan mezun olduktan sonra Amerika, Almanya, İtalya ve Fransa’daki karma sergilere katılmış. Yaptığı ‘çöp adam’ tabloları çok beğenilmiş.

Haberin Devamı

Çalışmaları bir noktaya ulaşınca da en büyük hayali olan ‘dev bir tablo’ için kolları sıvamanın zamanı geldiğine karar vermiş. Şeyda Cesur üç yıl önce başlamış bu dev tablonun hazırlıklarına. Ama 2.2 metre eninde ve 120 metre uzunluğundaki bir tabloyu öyle her köşe başında yapamazsınız. Şeyda Hanım da bir süre atölye aramış. Tablolarından birini satın alan işadamının, İstanbul-Nişantaşı’ndaki dairesini, tablo bitene kadar ödünç vermesiyle sorun çözülmüş.

Dev tuvalini Nişantaşı’ndaki atölyenin zeminine yayan Şeyda Cesur başlamış bölümler halinde çalışarak tabloyu yapmaya. Kanvas üzeri akrilik ve karışık teknikle sürdürdüğü çalışma, dile kolay, 3 yıl sürmüş.

En büyük tek parça resim

Gerçekten de artık tamamlanan tablo, 120 metre uzunluğunda ve 2.20 santim eninde. Türkiye’de yapılmış ‘en büyük tek parça resim’ olan bu eser, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanıyor. Yetkililere başvuran Şeyda Cesur, eserinin hangi kategoride yer alacağı ile ilgili jüri açıklamasını bekliyor.

Haberin Devamı

Tablosunda tema olarak ‘zaman’ı işleyen, ‘yaşanmış ve unutulmuş zamanı geri getirdiğini’ savunan ressam şöyle diyor; “Üç yıl boyunca kendimle başbaşa kaldım. Şimdi geri dönüp baktığımda bunun deliliğe giden yolda bırakılmaya benzediğini görüyorum. Bence yaptığım, tam bir cesaret işiydi.

” Şeyda Cesur kendini ve bitirdiği tabloyu da şu sözlerle açıklıyor: “Sanatçı hayatın tekdüzeliğini kırar. Bu çalışmada gündelik yaşam deneyimlerimin, güncel olguların ve popüler temaların filtre edilmiş izlenimlerini aktardım. Hayat-sanat arasındaki sınırları yok etmek üzere yola çıktım.”

Çöp adamlarla sorgulanan hayat

Yaptığı ‘çöp adam’ resimleri ile 2002 yılından bu yana resim dünyasında adından söz ettiren Şeyda Cesur, farklı olduğunu ilk olarak ‘Beni Seviyor musun?’ sergisiyle gösterdi. 2008 yılında açtığı ‘Adı Dilimin Ucunda’ sergisinde yüzeyselleşen insanı betimlediğini belirtti ve ‘değer’ kavramını sorguladı. 2011 yılında açtığı ‘Ben Kendim ve CV’m’ sergisi ise en çok ilgi gören, destek bulan sergisi oldu. Şeyda Cesur sergide kendi vücudunu kullanarak bedeninin izini sürdü.

Haberin Devamı

(10.11.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)