Siyaset 13 ay dinlediler delil bulamadılar
Paylaş
13 ay dinlediler delil bulamadılar

Ergenekon örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in telefonlarının, Adalet Bakanlığı'nın isteğiyle 13 ay dinlendiği ortaya çıktı

Erzincan’da başta İsmailağa olmak üzere dini cemaatlere yönelik soruşturma başlatan Başsavcı İlhan Cihaner hakkında Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Bu süreçte Başsavcı Cihaner’in elindeki İsmailağa dosyasını Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal devralmıştı. Osman Şanal, Erzincan’da İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın hayata geçirildiği, cemaatleri suçlu göstermek için komplolar kurulduğu gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. Bu soruşturma kapsamında, 7 asker, 3 MİT görevlisi ve son olarak da Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner tutuklanmıştı.

50 HAKİM VE SAVCI VAR

Adalet Bakanlığı Ergenekon soruşturması kapsamında aralarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve YARSAV (Yargıçlar ve Savcılar Birliği) eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz’ın da aralarında bulunduğu 50 hâkim ve savcının dinlenmesini istemişti. Dinlenen hakimlerden biri de Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’di. İlhan Cihaner 14 Ekim 2008’den beri dinleniyordu.

'ÇOK TEHLİKELİ' VURGUSU

Adalet Bakanlığı’nın hakim ve savcıları dinleme isteğinde şu ifadeler yer almıştı: “Ergenekon’un hiyerarşik ve çok katı disiplinde hücre yapılanmasında olması... Örgütün amaçları doğrultusunda kamuoyunda infiale sebep olabilecek eylemler gerçekleştirebilecek kadar tehlikeli olması... Başka yöntemlerle suçlular ve eylemlerinin ortaya çıkartılmasının mümkün bulunmaması...”

TUTANAKLAR İMHA EDİLDİ

Adalet Bakanlığı’nın 1 Aralık 2009 tarihli ‘Ayırma ve İmha Tutanağı’ yazısında İlhan Cihaner’in 13 ay süren dinlemesinde Ergenekon soruşturması çerçevesinde bir suç unsuruna rastlanılmadığı ve ilgisiz görüşmelerin imha edildiği belirtiliyor. Sadece Cihaner’in bir hâkim ile yaptığı telefon konuşması Adalet Bakanlığı müfettişlerine hakaret ettiği iddiasıyla disiplin soruşturması kapsamında ayrıldı. Adalet Bakanlığı 13 ay dinlediği Cihaner hakkında delil bulamazken, Erzurum savcıları ‘gizli tanık’ ifadeleri doğrultusunda Cihaner’i Ergenekon örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklattı.

CİHANER KİLO ALMIŞ

Ergenekon soruşturması kapsamında 17 Şubat’ta tutuklanarak Erzurum H Tipi Cezaevi’ne konulan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in stresten kaynaklanan şiddetli mide ağrısı nedeniyle önceki gece hastaneye kaldırıldığı iddia edildi. Bunun üzerine Cihaner’in avukatı Hamit Sekman, özel izinle cezaevine girerek müvekkiliyle görüştü. Hamit Sekman, “Hastaneye kaldırıldığı haberleri doğru değil. Hatta sağlığı çok çok iyi. Kilo almış. Yemekler iyiymiş” dedi.

2

Haberin Devamı