Gündem 13 kişinin öldüğü yere 15 milyonluk önlem

13 kişinin öldüğü yere 15 milyonluk önlem

Paylaş
13 kişinin öldüğü yere 15 milyonluk önlem

Samsun'un Canik ilçesinde geçen yıl meydana gelen sel felaketinin ardından 17 derede ıslah çalışması yapıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi "Çalışmalar bittiğinde 15 milyon TL civarında bir harcama olabilir" dedi

Samsun'un Canik ilçesinde geçen yıl 4 Temmuz’da 13 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin üzerinden bir yıl geçti. Büyükşehir Belediyesi tarafından sel sonrasında 17 derede ıslah çalışması ile sel kapanı yapıldı. Bir yılda çalışmalar için 8 milyon TL harcanırken, çalışmaların tamamlanmasıyla bu rakamın 15 milyon TL’yi bulacağı belirtildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, sel olayının ardından Devlet Su İşleri tarafından yeni yağış rejimine göre dere yataklarının yeniden hesaplandığını belirterek şunları anlattı:

"Sel olaylarından sonra yeni oluşan yağış rejimiyle birlikte mevcut dere yataklarının su seviyesinin en fazla ne kadar yüksekliğe çıkabileceği hesaplandı. Biz de bu yeni hesaplamalara göre dereleri ıslah etmeye başladık. Geçen yıl sel felaketinde meydana gelen yağış miktarı, normal bu zamana kadar düşünülen ve hesaplanan yağış miktarının 2.5 katı olmuştu. Bu da demek oluyor ki mevcut dereleri 2.5 kat daha büyütmemiz gerekiyor, veyahut da suyun akış hızını artırmamız gerekiyor."

'MALİYET 15 MİLYON TL’Yİ BULACAK'

Sel sonrasında 17 derede ıslah çalışması ile sel kapanı çalışmalarının yapıldığını belirten Arlı, "Bazılarında çalışmalar hala devam ediyor. Bir tanesinin de projesi hazırlanıyor. Her bir derenin ortalama maliyeti 300 bin TL. Bir de sel kapanı yaptığımızda 1 milyon TL. Tamamını üst üste koyarsak 7- 8 milyon civarında para harcandı. Tüm dere yataklarındaki çalışmalar bittiğinde 15 milyon TL civarında bir harcama olabilir" diye konuştu.

'ACI ÇEKEREK DERS ALINMASI ÜZÜCÜ'

Sel felaketinin ardından vatandaşların da bilinçlendiğini söyleyen Arlı sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlar artık dere yataklarına çok yaklaşmıyor kaçıyorlar. ’Deprem riski var mı? Sel riski var mı?’ diye soruyor. Ders alıyoruz ama bir bedel ödeyip de ders alıyoruz. Bu doğru değil. İnsanların acı çekerek ders alması üzücü bir olay. İllaki olumsuzlukları yaşayarak ders almamız üzüntü verici."

CANİK’TE 18 MİLYON TL’LİK ZARAR

Canik Belediye Başkan Yardımcısı Seyit İleri ise, sel felaketinden sonra bölgede yapılan çalışmalarda 5216 sayılı yasa uyarınca yetkinin tamamen Büyükşehir Belediyesi ve DSİ Bölge Müdürlüğü’nde olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Belediyemizin ırmak ıslahları ya da bunlarla ilgili tedbir alma yetkisi bulunmamakta. Belediyemiz sadece sel hasarından doğan onarımları yapmıştır. Öncelikle hasar gören binalarımızın onarımı gerçekleştirildi. Daha sonra da selin büyük hasar oluşturması sonucu yollarımızda çökmeler oluştu. Bu çökmeler çok büyük bir alanı kapsadığı için belirli bir program dahilinde tüm yollarımızın onarımı başladı ve devam etmekte. Hasarın fazla olmasından dolayı bölgemizdeki yollarda yaklaşık 18 milyon TL gibi bir zarar meydana geldi. Bunu çok kısa bir sürede onarmamız zaten mümkün değil. Selden sonra hemen onarıma başladık ve bu çalışmalar hala sürmekte" dedi.

TUĞLAYLA KAPATTILAR

Sel felaketinde kapıcı ailelerden 5 kişinin yaşamını yitirdiği Canik ilçesindeki TOKİ Kuzey Yıldızı Bloklarının bodrum katlarındaki kapıcı daireleri boşaltılıp pencereleri ve kapıları tuğlalarla örüldü.

TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarının çevresine de çevre duvar örüldü. Taşan Mert Irmağı kenarına da beton bentler yapıldı. Buna rağmen Kuzey Yıldızı TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşlar her yağmur yağdığında tedirginlik yaşamaya devam ediyor.

Kuzey Yıldızı TOKİ konutlarında yaşayan 73 yaşındaki Türkan Çalışkan, selin ardından her yerin yaşanacak durumda olmadığını belirterek "Çevre düzenlemesi yapıldı, duvarlar çekildi. Uzun zaman konuşuldu. Yağmur yağdığında tek yaşadığım için korkuyorum, irkiliyorum. Acaba yine olur mu diye. 1’inci katta olduğum için tedirginim" dedi.

'KESİN ÇÖZÜM YOK'

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Öztürk ise bir yıl içinde bazı önlemlerin alındığını, ancak kesin çözüme yönelik önlem alınmadığını ileri sürerek şöyle konuştu:

"Yılanlı derede üzeri kapatılan bölümün bir bölümü açıldı. Kenarlarında duvarlar biraz yükseltildi. TOKİ konutlarında bodrum katları kapatılıp pencereleri örüldü, iskana kapatıldı. Sel yatağında TOKİ’nin yaptığı inşaatlar ikinci kısmı devam ediyor. Bu alanın yine sel basacağı kabul ediliyor ki bodrum katları boşaltıldı. Kesin çözüm değildir. İncirli Deresi’nde ise önemli bir çalışma yapıldı. Kanalların üstleri kırılıp temizlik yapıldı.

Sel kapanı yapılması için çalışma başlatıldı. Yapılaşma yasağı olması gereken İncirli deresine AVM yapıldı, şimdi de alışveriş merkezini korumak için halkın parasıyla üst tarafına sel kapanları yapılıyor. Atakum İlçesi’nde derelerde temizleme ve genişletilme çalışmaları yapıldı. Geniş kapsamlı Samsun’un tamamında sel riskini ortadan kaldıracak bir plan ve çalışma yapılmadı. Geçici tedbirler alındı, kesin çözüm getirecek bir çalışma ortada yok. Bu şartlarda selin afete dönüşme riski Samsun için her zaman mevcuttur. Önemli olan sel sularının taşkına dönüşmeden denize ulaşmasıdır. Suların önüne engel koyduğumuz için denize ulaşamayıp afete neden oluyor."

Yaprak KOÇER - İlker AKTAŞ / SAMSUN, (DHA)

2