Yaşam 13 ülkenin kaplan anlaşması

13 ülkenin kaplan anlaşması

Paylaş
13 ülkenin kaplan anlaşması

Rusya ve 12 Asya ülkesi, kaplanların sayısını 2022'ye kadar iki katına çıkarmak için ortak çalışma yapma konusunda anlaştı

Tayland’da 13 ülke arasında imzalanan protokolde, yasadışı avla mücadele ve kaplanların yaşam alanlarında yol ve köprü yapımının sınırlandırılması konuları bulunuyor. Ancak 13 ülke, bu planları uygulamak için bütçe ayırmaya yanaşmadı ve gerekli bütçenin sağlanması için Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan yardım alma yollarını alacaklarını belirtti.

Anlaşmanın, 13 ülkenin devlet başkanlarının eylül ayında Rusya’nın Vladivostok kentinde yapılacak bir toplantısında onaylanması bekleniyor. 20. yüzyılın başında 100 bin kadar olan kaplan sayısının bugün 3 bin 500’ün altına düştüğü bildiriliyor.

HANGİ ÜLKELER ANLAŞTI?

Toplantı, 2008’de Dünya Bankası, Smithsonian Institute ve 40 kadar koruma grubunun kurduğu Küresel Kaplan Girişimi ve Tayland tarafından düzenlendi. Tayland’da bugün sona eren toplantıya, Bangladeş, Butan, Kamboçya, Çin, Hindistan, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Nepal, Rusya, Tayland ve Vietnam katıldı.

Haberin Devamı