Dünya 13 yaşında dünyanın zirvesinde

13 yaşında dünyanın zirvesinde

Paylaş
13 yaşında dünyanın zirvesinde

Henüz 13 yaşında olan Amerikalı Jordan Romero, Everest'in zirvesine ulaşan en genç dağcı unvanını aldı

Romero’nun ABD’deki sözcüsü Rob Bailey, deniz seviyesinden 8850 metre yükseklikte bulunan ekiple telefon görüşmesi yaptığını belirterek, genç dağcının zirveye ulaştığını doğruladı. Bu arada genç dağcının internetteki "blog"unda, bu sabah "Hayallerimiz gerçekleşti. Herkes inanılmaz derecede mutlu" ifadeleri dikkat çekti.

Haberin Devamı

Romero, bloguna daha önce de her adımının kendisini 7 kıtanın en yüksek tepelerine tırmanma hedefine daha da yaklaştırdığını yazmıştı. Afrika’daki Kilimanjaro dağına 10 yaşındayken tırmanan Romero, okulunun koridorunda gördüğü "kıtaların en yüksek tepelerinin çizili" olduğu resimden ilham aldığını ifade etmişti.

Bundan önce Everest’e tırmanan en genç dağcı Nepalli Temba Tsheri idi. Tsheri, Everest’in zirvesine ulaştığında 16 yaşındaydı. Californialı Jordan Romero Everest’te babası, babasının kız arkadaşı ve 3 şerpa ile birlikte tırmandı. Ekip ana kampı Çin tarafında kurdu. Romero, ilk kez 8 bin metrenin üzerine çıkmayı başardı. Nepal tarafının aksine Everest’e Çin tarafından tırmanan dağcılar için yaş sınırı bulunmuyor.

Haberin Devamı

Çin Tibet Dağcılık Derneği Genel Sekreteri Can Mingşing, Romero’nun nisan ayında kayıt yaptırdığını söyledi. Ekibin sözcüsü Bailey basına yaptığı açıklamada, Romero ile ana kampa dönene kadar söyleşi yapmanın mümkün olmadığını, bunun da birkaç gün süreceğini belirtti.

Ekip ana kampa dönene kadar yolda üç veya dört yerde kamp kurarak geceleyecek. Bailey, ekibin Romero için zirvede bir sürpriz hazırladığını, ancak bunu kendisinden de sakladıklarını anlattı.

BU YIL 3 YABANCI DAĞCI ÖLDÜ

Öte yandan, bu yıl ilkbahar mevsiminde Tibet’e gelen yabancı dağcılardan üçünün öldüğü, birinin yaralandığı açıklandı.

Tibet’te bulunan 8000 metreden yüksek üç dağa dağcılık sezonunun başladığı nisan ayından bu yana 500’den fazla dağcı tırmandı.