Kültür - Sanat 14. Kadir Has Ödülleri sahiplerini buldu
Paylaş
14. Kadir Has Ödülleri sahiplerini buldu

14. Kadir Has “Üstün Başarı Ödülü”, Osmanlı sosyal ve ekonomik tarihi çalışmalarında yeni bulgular ortaya koyması ve her iki alanda yürüttüğü karşılaştırmalı çalışmalarla ekol oluşturması nedeniyle Prof. Dr. Şevket Pamuk’a; “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü” ise Osmanlı tarih yazınına getirdiği çığır açıcı katkılar nedeniyle Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan’a verildi

Kadir Has Üniversitesi tarafından, üniversitenin kurucusu hayırsever işadamı merhum Kadir Has’ın ismini yaşatmak amacıyla her yıl verilen Kadir Has Ödülleri, 22 Mart 2018 Perşembe günü, üniversitenin Kadir Has Kampüsü’nde (Cibali) gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Kadir Has Ödülleri’nin bu yılki konusu “Osmanlı’yı Anlamak / Araştırmak: Sosyal ve Ekonomik Tarih Çalışmaları” olarak belirlenmişti.

Osmanlı sosyal ve ekonomik tarihi çalışmalarında yeni bulgular ortaya koyması; her iki alanın verilerini analitik yaklaşımla ele alan çığır açıcı ve öncü çalışmalarıyla uluslararası alanda kabul görmesi; makro kriterlerden yola çıkarak ortaya koyduğu dünya ölçeğindeki karşılaştırmalı çalışmaları ile ekol oluşturması ve aldığı saygın görevler, ödüllerle Türkiye’nin uluslararası alandaki tanınırlığına yaptığı katkılar göz önünde bulundurularak, Değerlendirme Kurulu tarafından “Üstün Başarı Ödülü”ne layık görülen isim Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Pamuk oldu.

Değerlendirme Kurulu, “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü”nün ise oybirliğiyle 29 Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan'a verilmesini kararlaştırdı. Kurul bu kararı, Doç. Dr. Gürkan'ın arşiv belgelerini kullanarak ufuk açıcı ve derinlikli çözümlemeler getiren çalışmaları, Osmanlı sosyal tarihini Avrupa ve Akdeniz tarihi çerçevelerinde incelemeyi mümkün kılan yaklaşımı; Yeniçağ Akdenizi’nde Osmanlı, Venedik ve İspanya coğrafyalarını sosyo-ekonomik temalar üzerinden karşılaştırmalı şekilde inceleyerek Osmanlı tarih yazınına getirdiği çığır açıcı katkıları nedeniyle aldı.

“Kadir Has hayattayken, bilime ve bilim insanlarına verdiği önemi, bizzat başlattığı bu ödülleri gelenekselleştirerek göstermişti” Üniversitenin kurucusu merhum Kadir Has için saygı duruşuyla başlayan törenin ilk konuşmasını yapan Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, “Kadir Has Ödülleri 2003 yılından beri veriliyor. Kurucumuz merhum Kadir Has hayattayken, bilime ve bilim insanlarına verdiği önemi, bizzat başlattığı bu ödülleri gelenekselleştirerek göstermişti.

Kadir Has Ödülleri topluma katkı sunan sayısız eğitim, kültür, sağlık ve spor projesini hayata geçiren kurucumuzun bu duyarlılığını yansıtan seçkin bilim ödülleri olarak 14 yıldır verilmeye devam ediyor. Kadir Has Üniversitesi, temel mesleki eğitim yapan bir kurum olmaktan öte, dünya vatandaşı yetiştiren, çağın gerektirdiği nitelikli eğitime, sosyal becerilere, kültürel altyapıya, sanatsal ve yaratıcı düşünceye sahip açık fikirli ve vizyonlu profesyonelleri ve bilim insanlarını yaşama kazandıran bir ilim ve eğitim yuvası olmuştur. Bu anlayış, Kadir Has Ödülleri’nin özünde de yer almaktadır; zira bilim insanlarımız insanlığa ve dünyaya hizmet etmektedirler. İnsanlık onların çalışmaları ve öngörüleri sayesinde kalkınmakta, ilerlemekte; farklı milletler, dinler ve ırklar arasında paylaşım artmakta; medeniyetlerin önü açılıp, sınırlar anlamsızlaşmaktadır. Kadir Has Ödülleri, bu kişileri kutlamayı, teşvik etmeyi, örnek göstermeyi amaçlayan prestijli ödüllerdir. Kadir Has Ödülleri bu yıl, sosyal ve ekonomik tarih çalışmaları alanında; ‘Osmanlı’yı anlamak/araştırmak’ konusunda verilmiştir. 14’üncü Kadir Has “Üstün Başarı Ödülü”, bu alanda yaptığı uluslararası düzeydeki büyük katkılar göz önünde tutularak Boğaziçi Üniversitesi’nden Sayın Prof. Dr. Şevket Pamuk’a verilmiştir. Kendisini gönülden tebrik ediyorum. 14’üncü Kadir Has Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’nün sahibi de Değerlendirme Kurulu’nun oylarıyla, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Sayın Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan’a verilmiştir. Kendisini tebrik ediyorum. Bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Haberin Devamı