Gündem 14 yıl geride kaldı

14 yıl geride kaldı

Paylaş
14 yıl geride kaldı

17 Ağustos ve 12 Kasım'da iki depremle sarsılan, yüzlerce kişinin enkazda can verdiği, binlercesinin yaralandığı Düzce, 14 yılda felaketin izlerini silerek, adeta yeniden doğdu

17 Ağustos 1999 03.02’de merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle kentteki çok sayıda bina yıkıldı ve can kayıpları oldu. Felaketin yaralarını sarmaya çalışan kent, üç ay sonra 12 Kasım’da 7,2 büyüklüğündeki ikinci depremle sarsıldı.

Merkez üssü Bolu Dağı’nın yamacındaki Kaynaşlı olan deprem, kent merkezine de büyük hasar vererek, 763 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Marmara depremi ile ölenlerin sayısı o günkü verilere göre bin 100’ü geçti, 4 bin 948 kişi yaralandı.

Kentte depremlerin ardından 26 bin 704’ü ağır, 37 bin 825’i orta ve 40 bin 944’ü hafif hasarlı yapı tespit edilirken, Türk milletinin sağduyusu, devletin ve halkın yardımları sayesinde şehir çadır kent görünümüne büründü.

14 YILSONRA...

Bakanlar Kurulu kararıyla Bolu’nun ilçesiyken 9 Aralık 1999’da il statüsü kazanan Düzce’nin yeniden yapılandırılması için çalışmalara başlandı. Deprem nedeniyle nüfusu 50 bine kadar düşen kentte yaşayan sayısı aradan geçen 14 yılda 140 bine ulaştı.

Deprem sonrası kentteki çalışmaları Vali Ali İhsan Su, kentin iki büyük deprem geçirdiğini, özellikle 12 Kasım depreminin merkezde ve Kaynaşlı’da büyük can ve mal kayıplarına sebebiyet verdiğini söyledi.

"İki deprem sonrasında ilimizde yaklaşık bin vatandaşımız hayatını kaybetti" diyen Su, şöyle konuştu:

"16 binin üzerinde binamız ağır hasarlı olarak yıkılmıştır. Bunun yanı sıra orta ve az hasarlı birçok binamız olmuştur ancak geçen 14 yıl zarfında devletimiz ve hükümetler buraya çok önemli kaynaklar ayırarak depremin yaraları sarılmıştır. Deprem sonrasında 16 bin civarında konut inşa edildi. Devlet bu konutları inşa ederken, kimini kredi yoluyla kimini de deprem konutları olarak bölgeye sunmuştur. Evlerin yanı sıra iş yerleri yapılmıştır. Halen TOKİ, ilimizde konut yapmaya devam ediyor. Özel sektörün de konut inşasında artan rolü var."

'HERKESİ DERİNDEN YARALADI'

Haberin devamı için ikinci sayfaya geçiniz

Geçen yıl mayıs ayında, kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak da bilinen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" ile ilgili kanun çıkarıldığını anımsatan Su, şöyle devam etti:

"Bu kanun kapsamında ilimizde vatandaşların binalarının risk teşkil edip etmediğini ölçtürmesi gerekir. Bu, gönüllü bir işlemdir. Orta hasarlı bina sahipleri de başvurabilir. Vatandaşlarımız istediği takdirde 4 lisanslı yapı şirketinden birine, üniversiteye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat ederek binasının risk taşıyıp taşımadığını ölçtürebilir. Bu ölçüm sonucunda bina riskliyse, devlet çıkan yasayla vatandaşa büyük kolaylıklar sağlıyor. Kredi, kira ve taşınma yardımı gibi binasını yeniden inşa ettirecek, kolaylaştırıcı olanaklar sağlıyor.

Depremin yıl dönümünde depreme hazırlıklı olmak en önemli iştir. Deprem öldürmez, binalar öldürür, yapı stokumuzu sağlamlaştırırsak korkmaya gerek yok.

Su, felaketin ardından yaraların sarılması için birçok yatırım yapıldığına dikkati çekerek, iki organize sanayi bölgesinin (OSB) ardından üçüncüsü için çalışmaların başladığını dile getirdi.

Kentin dördüncü derece teşvik kapsamında olduğunu hatırlatan Su, "Yatırımcılar için cazibe merkezidir. Bu sayede organize sanayi bölgelerinde insanlarımız iş imkanı bulmuştur. Deprem iş yerlerini çökerttiği için vatandaşlarımız işsiz kalmıştı. Tüm bunların yanında 14 yılda, kamu anlamında hizmetlerin yürütülmesi için birçok yatırımlar gerçekleşti. Yollar, hastaneler, eğitim kurumlarının yanı sıra sosyal alanda da yatırımlar devam ediyor" ifadesini kullandı.

NÜFUSUMUZ HIZLA ARTIYOR

Su, yatırımcıların kenti tercih ettiğini belirterek, yatırımların nüfus artışını da beraberinde getirdiğini söyledi.

"Hangi alana el atsak gerçekten potansiyeli olan bir il" diyen Su, "Turizmde ilimizde her şeyi yapma imkanı vardır. Düzce’de rafting yapmak, eko-turizm, ata binmek, denize girmek, şelaleler ve kanyonlar görmek, tarihi yerleri ve mağaraları gezmek mümkün. Sahip olduğumuz muhteşem coğrafyamızı harekete geçirmek için bunları daha iyi değerlendirmenin yollarını arıyoruz. Turizm Master Eylem Planı yapacağız, yol haritamız olacak. Düzce genç bir il. İnsanı da atik ve cevval. Sinerjiyi yakaladık. Yarınlarımız dünümüzden daha güzel olacak. Nüfusumuz hızla artıyor" şeklinde konuştu.

Kentteki 300 okuldan 18’inin prefabrik yapılarda hizmet verdiğini vurgulayan Su, 12’sinin yeni binaya kavuşturulması için ihale sürecinin tamamlandığını, diğerlerinin ihale sürecinin sürdüğünü aktardı.

'HERKESİ DERİNDEN YARLADI'

Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram ise felaketlerin herkesi derinden yaraladığını kaydetti.

"Çok sayıda can kaybımız, yaralılarımız , sakat kalanlarımız oldu" diyen Bayram, "Bunların yanında maddi kayıplarımız da oldu. Bugüne geldiğimizde geçmişte yaşadığımız birçok sıkıntıyı aştık ama bazı hukuki nedenlerle çözemediğimiz sıkıntılarımız var. Bunları da süreç içinde aşmaya devam ediyoruz. Bunda en büyük etken kat adetlerinin azalmış olması. Düzceliler olarak tercihimiz çok katlı binalarda yaşamak değil" ifadesini kullandı.

Bayram, az katlı ve sağlam binalarda oturarak depremin olumsuz etkilerini azaltabileceklerini sözlerine ekledi.

AA

2