Tamer Heper 14 yıl sürmez
HABERİ PAYLAŞ

14 yıl sürmez

Bundan 14 yıl önce işyerinden çıkarıldım ve benim davama bir avukat baktı. Ancak bugüne kadar bana bilgi vermediği gibi ne zaman arasam beni fena halde haşlıyor, şimdi bilgi veremem diyor. Biri aklıma soktu, gittim adliyeden dosyanın fotokopisini aldım. Anladığım kadarı ile davam takip edilmemiş. Bir ara avukatım “Bana gel sana yardım edeyim” dedi sonra yine kayboldu. Ben ne yapayım, davam ne olmuştur? O.B.

Doğrusu sizin dosyanızı görmeden “sizin davanız şöyle olmuş” demek tahmin edersiniz ki saçmalık olur. Ancak tahmin edebilirim. Tahminim odur ki bir iş davası 14 yıl sürmez. Bir avukat da müvekkiline, davası hakkında bilgi vermeyip de “Gel sana yardım edeyim” demez. Avukatın yardımı hukuki yardımdır. Dolayısı ile elinizde adliyeden aldığınız fotokopiler var.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bunları bir başka meslektaşıma göstermeyi hiç düşünmediniz mi? Şayet olay tahmin ettiğim gibi meslektaşımın ihmali sonucu kaybedilmişse bu zarardan meslektaşım sorumludur. Hatta disiplin suçu işlenmiştir. Ancak belgeleri görmeden “Kesinlikle böyledir” demiyorum, tahminimi söylüyorum. En doğrusu dosyanızın bir hukukçu tarafından incelenmesidir. Önce bunu sağlayın.

Sanki sorumlusunuz

Apartmanda biraz masraflı bir iş, mantolama yapılacak. Biz dükkan sahipleriyiz. Bu masraf bize de yansıtılmak isteniliyor. Dükkan sahibi olarak bizler bundan sorumlu muyuz? Değilsek ne yapmalıyız? Z.İ.

Önce genel kural: Bir ana yapıda ortak giderlere bütün bağımsız bölüm malikleri katılır. Bir bağımsız bölüm maliki, kullanmayacağını veya konumu itibarıyla kullanma ihtiyacı bulunmadığını ileri sürerek ortak gidere katılmaktan kaçınamaz. Bunun aksi ancak yönetim planı ile belirlenir. Örneğin zemin katta oturanlar asansör masrafından muaf tutulabilir. Şayet yönetim planında böyle bir hüküm yoksa tüm bağımsız bölüm malikleri ortak gidere katılır. Şimdi sizin binanızda da ortak alan olan cephe mantolanacak. Bunun giderine tüm bağımsız bölüm malikleri katılmalıdır. Ancak aksine bir hüküm var mı diye yönetim planına bakmanızı da önereceğim. Bundan biraz ümitsizim, çünkü yönetim planları yapılırken mantolama diye bir şey düşünülmemişti. Dolayısı ile benim içime öyle doğuyor ki siz bu masrafa katılacaksınız.

Haberin Devamı

Satış mümkün

Annem 1995 yılında babasından kalan arazi için bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapmış, tapuya şerh vermişler. Annemin anlattığına göre o tarihlerde kendisine hissesinin üç-beş metrekare olduğu söylenmiş, oysa birkaç dönüm. Aradan geçen zaman içinde biz tapudan şerhi sildirdik, Şimdi bu yeri satabilir miyiz? Karşı taraf tedbir koyabilir mi? R.M.

Tapuya konulan şerh 10 yılın sonunda kalkabilir, ancak bu 10 yıl tescilin taahhüt edildiği tarihten başlar. Sizin olayınız buna uygun ki şerh kaldırılmış. Şimdi annenizin bu yeri satması mümkün. Ancak düşünülmesi gereken ikinci sorunuz. Karşı taraf dediğiniz, satış vaadinin alacaklısı bir dava açar da arazi üzerine tedbir konulmasını isterse evet yüzde 99 ihtimalle bu tedbir konulabilir. Çünkü ihtilaflı gayrimenkulün kendisi dava konusu olduğunda çoğunlukla bir teminat karşılığı, istisna olarak da teminatsız tedbir konulur. Dolayısı ile bugüne kadar bir tedbir konulmuş olması mümkündür. Ancak bugün tedbir yok ise satışına da mani yoktur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder