Ekonomi 15 bin evin elektriği çöpten üretiliyor

15 bin evin elektriği çöpten üretiliyor

Paylaş
15 bin evin elektriği çöpten üretiliyor

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın eşi Prof. Dr. Nazan Savaş bir halk sağlığı uzmanı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışıyor. Nazan Savaş, toplum ve çevre sağlığının korunması için kentte yürütülen çalışmaları anlattı.

Suriyeliler sağlık hizmetlerine kolay ulaşıyor mu?

Haberin Devamı

Suriyeliler 2012'den beri ilimizde. İlk zamanlar üniversite ve devlet hastaneleri kapasitelerinin üstünde çalıştı. O dönem sağlık çalışanları üzerinden yaptığım anket çalışması birçok gerçeği ortaya koydu. Örneğin hastane enfeksiyonlarının arttığını, kontrolsüz tüberküloz (verem) ve şark çıbanının Suriyelilerde çok fazla olduğunu tespit ettik. Verem savaş dispanserleri, tüberküloz olanları belirleyip tedavisine başlıyor. Fakat sorun şu ki, bu hastalar çok sık yer değiştirdikleri için takip edilemiyorlar. Tedavileri ne durumda, tamamladılar mı, yoksa yarım mı bıraktılar, bilinmiyor.

Hatay çevreci bir belediye mi?

Evet, çok ciddi çalışmaları var. Hatay'ın nüfusu 2 milyon, bunun 500 bini Suriyeli. Kültürel farklılıklar nedeniyle Suriyelilerin çöp çıktıları daha fazla. Bütün büyükşehir belediyelerinde çöpleri ilçe belediyeleri toplar, büyükşehir de bertaraf eder. Hatay'da iki büyük bertaraf ünitesi var; biri İskenderun, diğeri Antakya’da. Antakya tarafındaki bertaraf ünitesinde çöpten elektrik üretilme tesisi kuruldu.

Haberin Devamı

Kayda değer bir üretim mi?

Evet, çünkü yıllık 15 bin hanenin elektriği çöpten üretiliyor. Çevresel çıktıların dönüşümü sadece çöpten elektrik üretmekle sınırlı değil. Hatay'da 4 yılda 9 arıtma sistemi yapıldı. Bu sistemlerden çıkan çamuru da büyük oranda bertaraf ediyoruz.

Hatay'ın en önemli sağlık sorunu nedir sizce?

Talesemi (Akdeniz anemisi). Kalıtımla geçen bir kan hastalığı. Özellikle akraba evliliklerinde hastalıklı çocuk doğma riski yüksek. Hatay'da akraba evliliği sıklığı yüzde 38. Bu oran kırsalda daha yüksek.

Talesemi neden Hatay'da daha fazla?

Çünkü bu hastalık daha çok Akdeniz ülkelerinde görülüyor. Akraba evliliği yaygın olması hasatlık sıklığını artıyor. Bir de hastalıkla ilgili farkındalık çok az. Daha bilinçli kuşaklar için hastalığı örgün eğitimin içine yerleştirmemiz, akraba evliliğini azaltmamız lazım.