Ekonomi 15 milyar dolarlık 20'nci stand-by yolda

15 milyar dolarlık 20'nci stand-by yolda

Paylaş
15 milyar dolarlık 20'nci stand-by yolda

Türkiye ile IMF arasında 'sır' gibi saklanan yeni sürecin 2 yıl vadeli normal stand-by şeklinde olacağı ortaya çıktı

Mesajı Başbakan verdi

Türkiye’nin IMF ile yılan hikayesine dönen yeni yol haritası şekillenmeye başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘IMF ile gelinen nokta lehimize’ açıklamasının ardından Türkiye ile IMF arasında ‘sır’ gibi saklanan yeni sürecin 2 yıl vadeli normal stand-by şeklinde olacağı ortaya çıktı.

Kredinin tutarının ise yaklaşık 15 milyar dolar olması bekleniyor. 2 yıldır IMF ile nasıl ilişki yürüteceği belli olmayan Türkiye bu yıl içinde tekrar masaya oturmayı planlıyor.

İki yıl vadeli olacak

Hazine yetkilileri, anlaşmanın 2 yıl vadeli olacağını ve 15 milyar dolarlık bir krediyi içereceğini belirtti. Yetkililer, “Türkiye, anlaşmayı 2009’da yapsaydı krizde destek almış olacaktı.

Krizden nispeten başarılı çıkmış bir ülke olarak anlaşma imzalamak elimizi güçlendirecek. Kredi sayesinde üretim artacak, işsizlik önlenecek. Bu da yatırım teşviklerinin canlanması ile olacak. Çünkü IMF kaynağı ile daha düşük bir maliyetle borç çevirmek mümkün olacak” dedi.

IMF kemerleri gevşetti

Yeni anlaşma daha öncekiler gibi sıkı maliye politikalarını içermeyecek. Çünkü Türkiye 2010’da mali kural uygulamasına geçeceği için zaten otomatik olarak bir kontrol mekanizması kuracak.

Hazine yetkilileri, Türkiye’nin isteklerinin dikkate alınacağı bir anlaşma bekliyor. IMF ile anlaşmanın imzalanması durumunda İcra Direktörleri Kurulu kısa sürede toplanarak Türkiye’nin yeni kredisini onaylayacak ve kredinin ilk 6 aylık dilimini serbest bırakacak.

Haberin Devamı