Siyaset 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana yaşananlar
Paylaş
15 Temmuz darbe girişiminden bu yana yaşananlar

Kanlı darbe girişiminin bugün birinci yıl dönümü... O gece milyonlar, vatanı demokrasi ve geleceği için sokağa dökülmüş, hainlere dur demişti. O günden bu yana hem siyasi, hem ekonomik, hem de ülkemizin geleceği için çok önemli gelişmeler yaşandı

21 Temmuz 2016 OHAL


ilan edildi Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Temmuz’daki Bakanlar Kurulu’nun ardından Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada “Ülkemizde anayasamızın 120’inci maddesi uyarınca OHAL ilan edilmesini hükümete tavsiye etme kararı aldık. Bakanlar kurulumuzda bu tavsiye doğrultusunda Türkiye’de üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesini kararlaştırdık” dedi.

Erdoğan’ın açıkladığı üç aylık OHAL kararı 02:00 sularında Resmi Gazete’de yayınlandı. 21 Temmuz’da başlayan OHAL, üç aylık periyotlarla uzatılarak 19 Temmuz 2017’ye dek sürecek.

7 Ağustos 2016 Yenikapı Mitingi


Darbe girişimine karşı Yenikapı’da düzenlenen “Demokrasi ve Şehitler Mitingi”nde milyonlar bir araya geldi. Siyasi partilerin tam kadro katıldığı mitinge halkın da ilgisi yoğun olmuş ve 5 milyon kişi alana gelmişti.

AK Parti, CHP ve MHP’nin genel başkan düzeyinde katıldığı miting ‘Yenikapı Ruhu’ olarak adlandırılmış ve darbe sonrası siyasette önemli bir adım olarak görülmüştü.

9 Ağustos 2016 Erdoğan, Putin ile görüştü


Türk F-16’larının sınır ihlali yapmakla suçladığı Rus Su-24 tipi savaş uçağını 24 Kasım 2015 tarihinde düşürmesiyle başlayan iki ülke arasındaki kriz 9 Ağustos 2016’da sona erdi.



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, St. Petersburg’da bir araya geldi. Bu ziyaret ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaptığı ilk yurtdışı ziyareti olması nedeniyle de büyük önem taşımıştı.

24 Ağustos 2016 Fırat Kalkanı Harekâtı


24 Ağustos 2016, saat 04.00’de Türkiye “Cerablus’u DEAŞ’tan almak için” askeri harekât başlattı. Fırat Kalkanı Harekâtı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitilmiş Özgür Suriye Ordusu grupları tarafından yapıldı ve 29 Mart 2017 günü başarıyla tamamlandı.

El Bâb, TSK ve ÖSO ile DEAŞ arasında yaşanan çatışmaların ardından 24 Şubat 2017 tarihinde kontrol altına alındı. Fırat Kalkanı Harekâtı’nda 71 asker şehit oldu.

26 Ağustos 2016 Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Açılışı


Türkiye, 15 Temmuz’un ekonomik etkilerini hâlâ sıcak olarak hissetmesine rağmen yaptığı yatırımlara hız kesmeden devam etti. İstanbul Boğazı’na inşa edilen “dünyanın en geniş köprüsü” Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda liderin katılımıyla hizmete açıldı.

26 Ağustos 2016 Askeri hastanelerin Bakanlığa devri


15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından alınan en önemli kararlardan biri de askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi kararı oldu. 26 Ağustos 2016 tarihinde tüm askeri sağlık kuruluşları, ülke genelinde eş zamanlı olarak Sağlık Bakanlığı’na bağlandı.

4 Kasım 2016 HDP’ye operasyon


Dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonra haklarında fezleke bulunan ve ifade vermeye gitmeyen HDP milletvekillerine 4 Kasım 2016 gecesi operasyon düzenlendi. 12 milletvekili gözaltına alındı.

Soruşturmada, Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş, ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 9 milletvekili tutuklandı. Selahattin Demirtaş Edirne F Tipi Cezaevi’ne, FigenYüksekdağ ise Kocaeli F Tipi Cezaevi’ne götürüldü.


16 Nisan 2017 Referandum


16 Nisan’da Anayasa değişikliği için yapılan referandum Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri oldu. Anayasa değişiklik paketi, yürürlükteki parlamenter sistemin kaldırılarak yerine partili cumhurbaşkanlığı sisteminin getirilmesini, Başbakanlık makamının kaldırılmasını, Meclis’teki milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılmasını ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklikler yapılmasını içeriyordu.Yüksek Seçim Kurulu (YSK) referandumda ‘Evet’ oyu verenlerin oranı yüzde 51.41, ‘Hayır’ oyu verenlerin oranı yüzde 48.59 olduğunu açıkladı. Referandumda 25.157.463 seçmen ‘Evet’, 23.779.141 seçmen ise ‘Hayır’ oyu kullandı. Böylelikle anayasa değişiklik paketi kabul edilmiş oldu.

2 Mayıs 2017 Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti’ye yeniden üye oldu


16 Nisan’da gerçekleşen referandumunun ardından kabul edilen anayasa değişikliklerinden biri de parlamenter sistemin yerini partili cumhurbaşkanlığı sistemine bırakacak olmasıydı. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 979 gün sonra kurucusu ve doğal lideri olduğu AK Parti’ye gelerek üyelik beyannamesini imzaladı ve partiye üye oldu.

16 Mayıs 2017 Erdoğan Trump ile görüştü


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Kasım 2016’da Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni başkanı Donald Trump ile Washington’da bir araya geldi. Beyaz Saray’da gerçekleşen bu görüşme Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump’ın ilk kez bir araya geldiği görüşme olarak kayıtlara geçti.

21 Mayıs 2017 Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti’nin genel başkanı oldu


Referandumunun ardından partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçildi. Partili cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi 2 Mayıs’ta partisine üye olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mayıs’taki AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde bin 414 oy alarak üç yıl aradan sonra partisinin yeniden genel başkanlığına seçildi.

Adalet Yürüyüşü


CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, 14 Haziran 2017’de “MİT TIR’ları görüntülerinin yayınlanması” davasında 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklandı. Mahkemenin tutuklama kararının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’dan İstanbul’a ‘Adalet Yürüyüşü’ başlatacaklarını açıkladı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde 15 Haziran’da Ankara’dan başlayan Adalet Yürüyüşü, 25’inci gününde 9 Temmuz’da İstanbul Maltepe’deki miting alanında milyonların katıldığı bir mitingle noktalandı.

Haberin Devamı