Siyaset 15 Temmuz Kahramanları
Paylaş
15 Temmuz Kahramanları

Onlar vatan için canlarını ortaya koydu. Her biri büyük bir direniş göstererek darbeye karşı koydu. İşte 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit düşen o kahramanlar...

ÖMER HALİSDEMİR

Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir, 15 Temmuz darbe girişiminin seyrini değiştiren isim oldu. Adını Türk milletinin kalbine altın harflerle yazdırdı. Sonunda şehit olacağını bile bile Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın emrine itaat etti. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı ele geçirmek isteyen darbeci Tuğgeneral Semih Terzi’yi gözünü kırpmadan öldürdü. Böylelikle darbenin engellenmesinde büyük rol oynadı. Kahraman Halisdemir, olay yerinde darbeci askerler tarafından defalarca kurşunlanarak şehit edildi.

ZİYA İLHAN DAĞDAŞ

15 Temmuz kahramanlarından Astsubay Başçavuş Ziya İlhan Dağdaş, hain darbe girişiminden sadece dört gün önce Erzincan’dan Ankara’ya Kara Harp Okulu Bando Bölük Komutanlığı’na tayin edilmişti. 31 yaşında şehit düşen Astsubay Dağdaş, o gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına kulak vermiş ve sivil kıyafetiyle kendini sokağa atmıştı. Genelkurmay Başkanlığı’nın önüne giden Astsubay Dağdaş, başına isabet eden tek kurşunla hayatını kaybetti.

KÖKSAL KARMİL

50 yaşındaki Köksal Karmil, 1. Ordu Komutanlığı’nda sivil işçi olarak görev yapıyordu. Darbeyi televizyondan öğrendi ve hemen Boğaziçi Köprüsü’ne gitti. Darbeciler tarafından yaralananları taşımaya başladı. Tam o sırada darbecilerin kurşunlarından birine maruz kaldı ve şehit oldu.

SAİT ERTÜRK

15 Temmuz gecesi Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk, Kartaltepe Kışlası Komutanı Piyade Albay Davut Ala ve bir astsubay arkadaşıyla birlikte 66. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın darbeye desteğini engellemek için harekete geçti. Bu iki kahraman komutan liderliğindeki timler, tankların ve askerlerin dışarı çıkmasını engelledi. Darbecileri yakalamak için karargâha arkadan yaklaşan Sait Albay ve bir polis, o sırada karşılarına çıkan hainlerle çatışmaya girdi. Albay Sait Ertürk, bu çatışmada şehit oldu.

BÜLENT AYDIN

Topçu Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın, Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın yakın korumasıydı. Orgeneral Çolak, 15 Temmuz gecesi darbeciler tarafından toplantı yapılması maksadıyla Genelkurmay Karargahı’na davet edildi. Karargaha girdiğinde ise darbeci askerlerin saldırısına uğradı. Bülent Aydın, bu hain saldırıya karşılık vermek isterken şehit düştü. Aydın, 15 Temmuz gecesinin ilk şehidi.

HALİT YAŞAR MİNE

Uzman Çavuş Halit Yaşar Mine, hain darbe gecesi 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Kışlası’nda darbecilerle yapılan çatışmada şehit oldu. Halit Yaşar Mine, Topkule Kışlası’nda şehit düşen Albay Sait Ertürk’ün emrindeki askerlerden biriydi. Albay Sait Ertürk, tankların ve askerlerin dışarı çıkmasını engelleyerek, tugay içindeki hareketlenmeyi durduracaktı. Karargâha doğru ilerleyen timin içinde bulunan Halit Yaşar Mine, darbecilerle girilen çatışmada şehit düştü.

Haberin Devamı