Nedim Şener 15 Temmuz kriteri
HABERİ PAYLAŞ

15 Temmuz kriteri

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifası konuşulmaya başlandığında, analiz olarak “15 Temmuz kriteri” ifadesini kullanmıştım.

15 Temmuz darbe girişimi gecesi, genel anlamda Türkiye için, özel olarak AKP’liler için önemli bir sınavdı.

Türk halkı 249 şehit, 2 bin 196 gazisi ve sokağa çıkan milyonlarla o sınavı başarıyla atlatarak tarihe geçti. Türkiye uçurumun kenarından döndü.

Darbenin hedefi olan AKP’nin yerel teşkilatları ise o gece kimin ne yaptığını en ince ayrıntısına kadar takip etti.

Kimin saklanıp, telefonlarını kapattığını, kimin sessizliğe bürünüp darbe bastırıldıktan sonra sokağa çıktığını biliyorlar.

O günden beri Erdoğan’ın açıklamalarını takip ederseniz, 15 Temmuz gecesi ortalıklarda görünmeyenlerle de özel olarak ilgilendiğini anlayabilirsiniz.

Mesela 15 Temmuz akşamı İstanbul’a uçakla gelip darbe girişimine direnmek yerine ortalıklarda görünmeyen bir Başbakan Yardımcısı’nın görevinden ayrılması da buna bağlanıyor.

İddialar muhtelif

Damadı ve ailesi FETÖ’nün finans ayağında yer alan İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın, darbe girişiminden üç gün sonra ABD’den dönmüş olması unutulmuş görünmüyor. Durum “metal yorgunluğu” ifadesiyle açıklanacak gibi değil.

Konu “Rabia’ya bağlılık” olsa, Türkiye’nin en büyük Rabia heykelini diken Düzce Belediyesi Başkanı Mehmet Keleş’in istifa etmemesi gerekirdi. Keleş’in damadının Bylock’çu kullanıcısı olduğu ve tutuklandığını hatırlatmak isterim.

Şimdi sıra Ankara, Balıkesir ve Bursa Belediyesi Başkanlarının istifalarında; genel olarak, yolsuzluk, halkla ilişkilerde eksiklik, halka tepeden bakmak gibi gerekçeler ortaya atılsa da 15 Temmuz gecesi ve FETÖ ile mücadeledeki eksiklikleri önemli bir neden gibi görünüyor. Bundan sonra bu üç belediye başkanıyla ilgili daha çok şey duyarsak şaşırmam.

15 Temmuz gecesi halk gecekondularından çıkıp darbecilere direnirken, Ankara Büyükşehir belediyesi başkanı Gökçek’in kendi güvenliği için bir gecekonduya gizlendiğini açıklaması pek inandırıcı bulunmuyor.

Zaten bugüne kadar o gecekonduya gören kimse olmamış. Dolayısıyla diğer etkenler yanında “15 Temmuz kriteri” istifa ettirilerek görevden almalarda en önemli etken gibi görünüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder