Pazar Postası 172 yıllık klasik: Hermes
Paylaş
172 yıllık klasik: Hermes

Thierry Hermes 1837 yılında eyer ve binicilikle ilgili lüks deri aksesuar tasarımı yapmak üzere bir deri imalathanesi kurdu ve...

Müşteri kitlesi Avrupalı soylulardı. Onlara en iyi deriden dizginler, kayışlar tasarlıyordu. Thierry Hermes, 1920’de fermuar patenti aldı ve kadın çantası yapmaya başladı. Böylece bugün de dünya kadınlarının arzu nesnesi olan ‘Hermes çantalar’ doğdu. Thierry Hermes’in oğlu Charles Emile Hermes, babasından devraldığı işi daha da büyüttü.

Sadece Avrupalı soylularla kalmadı, Asya ve Amerika’da da ünü yayıldı. Daha sonra Charles Emile Hermes’in oğulları Adolph ve Emile markayı daha da büyüttü. Artık adı ‘Hermes Freres’ idi. (Hermes Kardeşler) 1929’da Paris’te ilk haute couture koleksiyonu sergilendi. Eldiven, kemer, spor giyim ürünleri yapan marka mabilya ve ev aksesuarları da üretmeye başladı.

Grace Kelly’nin ilham verdi i çanta...

Emile Maurice, Hermes’in koleksiyonuna valiz katmış, damadı Robert Dumas ise 1951’de bu markayı jet set’in gözdesi haline getirmişti. Robert Dumas, 1956’da Monaco Prensi Rainier ile yeni nişanlanmış Grace Kelly’nin adını verdiği bir çanta üretmişti: Hermes Kelly-Bag. 1960 yılı geldiğinde Prenses Grace hamileydi. Paparazziler hamile prensesin resmini çekmek için birbirleriyle yarışıyordu.

Grace Kelly, paparazzileri karşısında görünce karnını elindeki Hermes Kelly-Bag çantasıyla saklamıştı. Bu fotoğraf Life dergisine kapak olunca zengin kadınların artık hangi çantayı kullanacakları da belli olmuştu. Yarım yüzyıl sonra bile Hermes Kelly-Bag hala popülerliğini koruyor. Sharon Stone ve Nicole Kidman gibi birçok Hollywood yıldızının gözdesi olan bu çantanın fiyatı 12 bin dolar. Ancak sahip olabilmek için sipariş verip en az 1.5-2 ay beklemeyi de göze almalısınız!

Jane Birkin’in uçak seyahati

Hermes’in CEO’su Jean-Louis Dumas 1984’te Air France’la yolculuk yapıyordu. Yanında tesadüfen ünlü Fransız aktör-şarkıcı Serge Gainsbourg’un oyuncu-şarkıcı eşi Jane Birkin oturuyordu. Jane Birkin’in küçük çantasının içindekiler istemeden Dumas’ın üzerine döküldü. Dumas, Jane Birkin’e ihtiyacı olan çantayı sordu. Jane Birkin’in yanıtı “Kilitli ve büyük bir çanta” oldu.

Bunun üzerine Dumas hemen, Kelly modelini andıran ancak çift sapı olan Hermes Birkin çantayı üretti. Bir müzayedede sapı ve kilidi pırlantalarla süslü, siyah timsah derisi Hermes Birkin 64 bin 800 dolara satıldı. Bu müthiş rakam bir kadının çantaya ne kadar para verebileceğini gösterdi!

Birkin 20. yılı modelinin fiyatı ise 75 bin dolar olarak etiketlendi. 35 santim enindeki yarı kuzu, yarı timsah derisi Hermes Birkin’ler 30 bin dolar. Birkin’in en gözde rengi olan oranj modele sahip olmak için 6 hafta beklemek zorundasınız. Grace Kelly’den adını alan ‘Kelly’ modeli ve şarkıcı Jane Birkin’den adını alan ‘Birkin’ modeli yüzyılın klasikleri arasında. 40 yıldan fazla modelleriyle moda tarihinde yerini alıyor.

Bir çantanın yapımı 48 saat sürüyor

Hermes çantalar önemli ustalar tarafından tümüyle el yapımı olarak üretiliyor. Tasarım ve işçilik harikası bir Hermes çantanın yapımı 48 saat sürüyor. Yani Hermes 3 atölyesinde üç günde bir çanta çıkarılıyor. Bu nedenle bir Hermes çantaya, paranız dahi olsa hemen sahip olamıyor, adınızı yazdırıp sıra beklemek zorunda kalıyorsunuz.

Özel ve geleneksel tekniklerle üretilen çantaların klasikleşmiş modelleri yatırım amacıyla da alınıyor. Antika Hermes çantalar açık artırmalarda dudak uçuklatan fiyatlara alıcı buluyor. Hermes’i bu kadar özel yapan da tüm bu özellikleri...

Hermes eşarp

Hermes markası ilk olarak 1920’de eşarp üretimine başladı. 1937’de Fransa’nın Lyon kentinde bir eşarp fabrikası açan firma, ‘Jeu des Omnibus et Dames Blanches’ adı verilen özel el yapımı eşarplar üretti. Hermes eşarplarının en önemli özelliği; çok güçlü ve sağlam bir ipekten yani dut güvesi kozasından üretilmeleri.

75 gram ağırlığında olan eşarpların ebadı ise 90 santimetre kare. Üretime başladığı tarihten itibaren dünya kadınlarının arzu nesnesi olan Hermes eşarpların en bilinen deseni ise binicilikle ilgili olanı. Hermes her yıl iki seri eşarp koleksiyonu çıkarıyor. Eşarpların fiyatları ise 300 dolardan başlıyor. Eski Hermes eşarplar 1000 dolara alıcı buluyor. Hermes her yıl ortalama 1 milyon eşarp satıyor.

2

Haberin Devamı