Ekonomi 18 Ağustos döviz kuru... Dolar ve euro ne kadar?

18 Ağustos döviz kuru... Dolar ve euro ne kadar?

Paylaş
18 Ağustos döviz kuru... Dolar ve euro ne kadar?

Hafta başında alınan kararlar ve açıklamalar sonrası döviz kuru hızlı bir düşüşe geçti. Dün sabah saatlerinde de dolar 5,75'lere kadar inerken öğlenden sonra artışa geçerek 6 lira bandını aştı. Hafta sonu dolar 6.0197 TL'den satılırken euro ise 6,9241'den işlem görüyor.

Pazartesi günü altın fiyatlarıyla birlikte döviz kuru da hızlı bir şekilde düşüşe geçti. Kademe kademe azalan dolar, cuma sabahı 5,75 TL'ye kadar geriledi. Fakat öğleden sonra yükselişe geçen dolar uzun bir aranın ardından 6 lira bansını aşarak cuma günü 6.0197'den kapattı. Euro ise 6,9241'den satılıyor.

Haberin Devamı

“FED YETKİLİLERİNİN TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP ETTİĞİNİ GÖRECEĞİZ”

Demirören Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan ABD Merkez Bankası (FED) eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz, “Bugün Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı, her geçen gün dış basında daha fazla raporda ‘acaba Türkiye’de yaşananlar diğer gelişen ekonomilere de sıçrayacak mı?’ şeklinde büyük bir kaygı yarattı. Türk Lirası değer kaybettikçe Rus Rublesi, Brezilya Reali, Arjantin Pezosu da değer kaybediyor. Artık herkes bir sepette. Sadece gelişen ekonomilerle sınırlı değil bu. Raporlar hazırlanıyor; ‘şu bankanın, bu bankanın Türkiye riski ne kadar?’ diye. Bütün bu raporlar çıktıkça bu kez euro ile ilgili tedirginlik başladı. Son günlerde euro-dolar paritesinde düşüş gördük yani euro değer kaybetti. Türkiye’den dolayı değer kaybetti. Çünkü komşusu, en önemli ticaret partnerlerinden biri. Dün akşam Amerikan piyasalarında da bir Türkiye kaygısı vardı. Çünkü şu anda 2008 krizinden sonra dünya finansal piyasalarında müthiş bir balon var, varlık balonu yaşanıyor. Bu balonu bir iğne patlatabilir. O iğne Türkiye ile başlamış olan ekonomik hadiselerin diğer taraflara sıçraması şeklinde olabilir. Amerika’da bundan dolayı tedirgin olabilir. Ben iddia ediyorum, bir sonraki ABD Merkez Bankası (FED) toplantısının tutanaklarında Türkiye’ye önemli miktarda yer ayrıldığını göreceğiz. FED yetkililerinin Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

“FED’İN FAİZ ARTIRIM SÜRECİNİ YAVAŞLATMASINA BİLE NEDEN OLABİLİR”

“Finans piyasaları Türkiye’nin ciddi bir ağırlığı olduğu gerçeğini unutmaz” diyen Şahinöz, ABD borsalarındaki Türkiye kaynaklı düşüşün bir miktar daha devam edeceğini belirtti. Şahinöz, “Eğer Türkiye-ABD arasındaki tansiyon yükselerek devam ederse gelişen ekonomiler üzerinde, sonra Avrupa, ondan sonra da Amerikan finansal piyasaları üzerinde Türkiye etki yaratır. Hatta FED’in faiz artırım sürecini yavaşlatmasına bile neden olabilir” diye konuştu.