Gündem 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar! Çanakkale Savaşı'nda neler oldu?

18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar! Çanakkale Savaşı'nda neler oldu?

Paylaş
18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar! Çanakkale Savaşı'nda neler oldu?

Türkiye Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümünü kutluyor. Tarihimizin en önemli savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı'nda gerçekte neler oldu? 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili yıllarca doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

posta.com.tr / Can Hakman

18 Mart Çanakkale Zaferi
'nin 103. yıl dönümü Türkiyemizin dört bir yanında kutlanıyor. Türkiye bir asırdan fazla bir süre önce 'Çanakkale geçilmez' sözünü dünya tarihine yazdıran kahraman şehitlerini anıyor. Fakat savaşı anlatırken yapılan bazı kurgu hikayeler bu anlı şanlı zaferimize de gölge düşürüyor. Peki gerçekte Çanakkale Savaşı'nda neler oldu? Savaş ile ilgili yıllarca doğru sandığımız ama gerçekte yanlış olan tarihi bilgiler var. İşte sizler için derlediğimiz 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar


ÇANAKKALE SAVAŞI'NDA YAŞANAN OLAYLAR


Çanakkale Savaşı'nın Kurtuluş Savaşı ile alakası yoktur. Kurtuluş Savaşımız Birinci Dünya Savaşı'nı kaybettikten sonra başlamıştır.

Çanakkale Savaşı eskilerin Harbi-i Umumi dedikleri Büyük Savaş içindeki muharebelerin en önemlilerinden biridir. Ama yine eskilerin deyimiyle garp cephesi yani batı cephesi kadar belirleyiciliği yoktur. Çanakkale Zaferimiz Rusya'nın çöküşünü birkaç sene geciktirmiştir. Düşman kuvvetlerin İstanbul'a girişini de birkaç sene uzatmıştır.

Çanakkale Savaşı durduk yere düşmanların Çanakkale'ye saldırmasıyla başlamamıştır. Hem Alman hem de Türk askerlerinin görev yaptığı Osmanlı donanması önce 29 Ekim'de Rusya'nın Karadeniz'deki limanlarına saldırıp birçok savaş gemisini batırmıştır. Bunun üzerine 2 Kasım'da Rusya 5 Kasım'da ise İngiltere ile Fransa savaş ilan etmiştir. Osmanlı Hükümeti ise 11 Kasım'da savaş ilan ederek tepkisini göstermiştir. İstanbul'u ele geçirmek amacıyla Gelibolu yarımadasını bombalayıp ele geçirmek için yapılacak saldırıya ilişkin karar Rusların 2 ocak tarihli Türkleri Kafkas cephesinden uzaklaştırma çağrısı üzerine 8 ocak 1915 tarihinde İngiliz Savaş Konseyi tarafından alınmıştır. Mustafa Kemal o sıralar Sofya'da askeri ataşe görevini sürdürmektedir. Enver ile Talat'ın başını çektiği grup kini savaşa sokmuştur.

Uzun yıllar Atatürk'ün sekreterliğini yapan Hasan Rıza Soyak konuyla ilgili olarak "Atatürk Birinci Dünya Harbinde durumun nasıl gelişmekte olduğunu iyice görmeden girmek taraflısı değildi. O acele etmemek fırsat kollamak harbe girilecekse askeri durum ile siyasi olayların inkişafına göre en münsaip zaman ve tarafı seçmek ve tabii millet ve memleketimizin hayat ve menfaatlerine en uygun şartları da kesin olarak sağladıktan sonra girmek fikrindeydi" demiştir.





Çanakkale Savaşı'nda ordularımızın başında Alman Liman Von Sanders vardır. Liman von Sanders görevine 1914 yılının ilk aylarında başlamıştır. Osmanlı genelkurmay başkanı ise yine bir Alman olan General Bronsart von Schellendorf'dur. Yardımcısı ise Enver Paşa nın arkadaşı Hafız Hakkı'dır. Hafız Hakkı yardımcılığa getirilmesi ile
ilgili olarak "Bilmiyoruz. Öğrenmeye mecburuz." demiştir. Mustafa Kemal Çanakkale Savaşı sırasında gösterdiği üstün başarılarından dolayı 1 Haziran'da albay rütbesine terfi etmiştir.


GENELKURMAY ARŞİVİNDEN ÇOK ÖZEL ÇANAKKALE SAVAŞI FOTOĞRAFLARI


Savaşta Allah'ın bir bulut göndererek İngiliz askerlerini yok ettiği hikayesi tabiiki doğru değildir. General Hamilton günlüğüne şöyle yazmıştır: 22 Ağustos'ta çalılıkların içinde korkunç bir düellonun içine girdik. Sis ve topçu ateşinden başka bir şey yoktu. Allah dün Türklerden yana idi. Yani kısacası sisten yolunu bulamayan İngiliz askerleri çalılıkların arasında kaybolmuştur. Dik yamaçlardan yuvarlanan askerlerin çoğu ölmüştür.

Genelkurmay belgelerinde adı geçen tek er olan Yahya Çavuş'un anıt mezarında kendisi yatmamaktadır.


NEDEN MEHMETÇİK DİYE HİTAP EDİLİR?


Gelibolu yarımadasının güney ucundaki Seddülbahir'de, Mehmet adlı bir çavuş, tüfeği kilitlenince elindeki taşla bir İngiliz denizcisine saldırarak ülke çapında ün kazanmıştır. Mustafa Kemal bu olayın yayınlanmasına yardımcı olarak günümüze dek Türk askerleri için kullanılan Mehmetçik adının doğmasını sağlamıştır.