Gündem 19 Halkalı zanlısının 16'sı bırakıldı

19 Halkalı zanlısının 16'sı bırakıldı

Paylaş
19 Halkalı zanlısının 16'sı bırakıldı

Halkalı zanlısı olarak adliyeye sevk edilen 19 kişiden 16'sı bırakıldı, 3'ü de 'terör örgütü üyeliği'nden tutuklandı

Halkalı’da 8 Haziran’da polis servis aracına yönelik, 15 polisin yaralandığı bombalı saldırının izini süren emniyet 21 Haziran’da üç kişiyi gözaltına aldı. Emniyet’in iddiasına göre bu üç kişi, polis aracına yönelik saldırının failleriydi.

Soruşturma ve operasyonlar devam ederken, ilk eylemi üstlenen PKK’ya bağlı TAK, bir gün sonra, yine Halkalı’da, bu kez askeri servis aracına bombalı saldırı düzenledi. Saldırıdan sonra ise 26 kişi daha gözaltına alındı. Dün açıklama yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 19 şüphelinin adliyeye sevk edildiğini, bu şüphelilerin her iki saldırıda yer aldıklarını, bombayı patlatan failinse arandığını söyledi.

AVUKAT: HALKALI SORULMADI

Ancak savcılık gözaltına alınanlardan dokuzunu ‘silahlı terör örgütüne üyelik’ten mahkemeye sevk etti. Bu kişilerden de altısı serbest bırakılırken üçü ‘terör örgütü üyeliği’nden tutuklandı. Zanlıların avukatı, ‘müvekkillerine Halkalı’daki bombalı saldırıların sorulmadığını’ öne sürdü.

Vali Mutlu, dün İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte İstanbul Valiliği’nde basın toplantısı yaptı. Mutlu’nun verdiği bilgiye göre, 8 Haziran’da Küçükçekmece İstasyon Caddesi’nde polis aracına yönelik olarak gerçekleştirilen ve 15 polisin yaralandığı bombalı saldırıyla ilgili 21 Haziran’da üç şüpheli gözaltına alındı. Vali Mutlu’ya göre, bu saldırıyla ilgili operasyonlar sürerken, eylemi üstlenen PKK’ya bağlı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) ertesi gün yine bu kez Halkalı’da askeri servis aracına bombalı saldırı düzenlendi.

Saldırıda dört asker şehit oldu, bir asker kızı yaşamını yitirdi, 14 asker de yaralandı. Bunun üzerine Emniyet, Jandarma ve MİT’in ortaklaşa operasyonu sonucunda önce 16, ardından 10 şüpheli daha gözaltına alındı. Dün bu şüphelilerden 19’u İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.



Vali Mutlu, bu 19 şüphelinin hem 8 Haziran hem de 22 Haziran’daki saldırıyla ilgili olduklarını belirterek, şunları söyledi: “19 şüpheli ikinci eylemin de hazırlık safhasında yer aldıkları yönünde elde edilen maddi delillerle adli makamlara sevk edilmiştir. Patlamayı uzaktan kumandayla gerçekleştiren şahsa yönelik yakalama çalışmalarına devam edilmektedir. İki olayla ilgisi olduğu değerlendirilerek yakalanan 10 şüpheliyle ilgili soruşturma çok yönlü devam edilmektedir.”

'ÖRGÜT TARAFINDAN ÜSTLENİLDİ'

Polis ve askeri personel servis araçlarına yapılan saldırıların bağlantılı olup olmadığı yönündeki bir soruya da Mutlu, “Her iki eylemin birbiriyle bağlantılı olduğu kesin olarak ortada” yanıtını verdi. İki eylemi gerçekleştiren grubun gözaltına alındığını anımsatan Mutlu, “Her iki eylem de bölücü terör örgütü tarafından üstlenildi ve bu eylemi gerçekleştiren, hazırlıklarını yapanlara yönelik de tespitlerimiz sonucunda bugün adli makamlara da ilgilileri sevk ettik. Sadece bu eylemle ilgili bombayı patlatan üzerindeki çalışmalarımızı yoğun sürdürüyoruz” diye konuştu.

Mutlu, bombanın nasıl hazırlandığı ve nasıl bir düzenekle oluşturulduğunun daha özel bir konu olduğunu vurguladı ve “Bunların detaylarının tamamı bizde var. Nasıl yapıldığını biliyoruz, ne tür bir patlayıcı hazırlandığını biliyoruz. Detaylardan ziyade, bombanın niteliği, uzaktan kumandalı, basınç tesirli bomba olduğunun bilinmesi yeterli” dedi.

ALKIŞLI PROTESTO

Bu arada, 19 şüphelinin adliyeye getirildiği sırada yakınlarının alkışlı destek vermesi üzerine avukat Yüksel Alay’ın, “Orada çocuklar öldü. Neyi alkışlıyorsunuz?” diye çıkıştı. Topluluk provokasyon yaptığını öne sürdükleri Yüksel Alay’ın üzerine yürümeye çalıştı. Ancak, adliyedeki Çevik Kuvvet ekipleri, şüpheli yakınlarını uzaklaştırdı.



19 zanlı adliyede Cumhuriyet savcısı tarafından sorguya alındı. Şüphelilerden dokuzu ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ iddiasıyla tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye gönderildi. İfadeleri alınanlardan 10’u ise savcılıktan serbest bırakıldı.

Mahkemeye sevk edilen dokuz kişiden M.K.S., S.Ö. ve O.A., ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklandı. Avukatlar, müvekkillerine bombalı saldırılarla ilgili soru yöneltilmediğini söyledi. Üç zanlı adliyeden çıkarılırken, yakınları “Baskılar bizi yıldırımaz” diye slogan attı.

Avukat Hüseyin Çalışçı da savcılık tarafından mahkemeye çıkarılmadan serbest bırakılan iki sanığın avukatlığını yaptığını, müvekkilerine Halkalı’daki 8 ve 22 Haziran’daki iki ayrı saldırıyla ilgili herhangi bir soru yöneltilmediğini kaydetti.

BDP: ARKADAŞLARIMIZ RENCİDE EDİLDİ

Bu arada Halkalı gözaltılarına BDP’den tepki geldi. Esenyurt, Başakşehir ve Küçükçekmece ilçe örgütlerinde görevli 30 partilinin, polis ve askeri araçlara düzenlenen bombalı saldırılarda bağlantılarının bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını söyleyen BDP İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı, “Arkadaşlarımız gözaltına alınarak, son gelişmelerin zanlılarıymış gibi rencide edilmeye çalışılmıştır” dedi. Avcı şunları söyledi: “Son üç gündür, hükümetin politikalarıyla bağlantılı olarak geliştiğine inandığımız yoğun baskı ve operasyonlarla yüz yüzeyiz. Arkadaşlarımız son gelişmelerin zanlılarıymış gibi rencide edilmeye çalışılmıştır.”

Avcı, son gelişmelerle ilgili bağlantı kurulmaya çalışıldığını belirterek, “Nasıl bir bağlantı kurulmaya çalışıldığı bizim için de merak konusudur” dedi.

(Radikal)

3