Opr. Dr. Hande Akbaş 2-3 ay sonra yumurtlama başlar
HABERİ PAYLAŞ

2-3 ay sonra yumurtlama başlar

Haberin Devamı

Doğum kontrol haplarıyla korunuyorsanız ve çocuk sahibi olmaya karar verdiyseniz ilacı bıraktıktan sonra bir süre bekleyin. Çünkü yumurtlamanın yeniden başlaması 2-3 ay içinde oluyor. Bu nedenle paniğe kapılmayın...

Çocuğumuz olmadı

28 yaşındayım. 4 senelik evliyim. Çocuk sahibi olmak için uğraşıyoruz. Çok doktor gezdik, hiçbir sıkıntı olmadığnı söylediler. Yapılan bütün tahlillerim normal çıktı. Eşimin sperm sayısı normal. Bizim tek çaremiz aşılama mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle genel jinekolojiyle uğraşan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı meslektaşlarıma gittiğiniz zaman üreme konusunda çok deneyimli olmadıkları taktirde rutin tetkikler yapıp her şey normal diyebilirler.

Ama bu tür hastalar bize başvurduğunda, kadının yumurta rezervinde ya da tüplerinde mutlaka bir sorun saptayabiliyoruz. Sebebini açıklayamadığımız kısırlık çok küçük bir gruptur. Size önerim 4 yıl uzun bir süre olduğundan daha fazla vakit kaybetmeden üreme alanında deneyimli bir uzmana başvurmanızdır.

6 aydır korunmuyoruz

28 yaşındayım, 5 senelik evliyim. 6 ay öncesine kadar doğum kontrol hapıyla korunduk, 6 aydır korunmuyoruz. Ama hâlâ gebelik gerçekleşmedi. Yumurtlamayı artırmak için ilaçtan bahsediliyor, onu kullanmak istiyorum. Zararı olur mu? Bir de bu ilacın kullanımı ne şekilde olmalıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4.5 yıl boyunca çok ciddi bir korunma yöntemini kullandığınız için gebe kalmamış olmanız son derece normaldir. Hapı bıraktıktan sonra yumurtlamalar genellikle 2-3 ay içinde tam olarak geri gelir.

Esasında sizin aktif denemeniz henüz 3 ay sayılır. Yaşınız genç, eşiniz sadece sperm örneği versin. Normalse bence 6-9 ay daha kendiliğinizden denemeye devam edin lütfen. Yumurtlatıcı hapları kullanmanızı gerektiren bir durum görmüyorum. Keza sperm ve tüplerinizin durumunu bilmeden böyle haplar kullanmak çok yanlış bir uygulama yöntemidir.

2 kez aşılama yaptırdık

9 yıllık evliyim. Eşimle şimdiye kadar hiç korunmadık. İlk hamile kaldığımda 3 aylıkken düşük yaptım. Daha sonra 2 kez aşılama, bir kez tüp bebek yaptık, olmadı. Genetik testlerimizde sorun gözükmedi. Hangi yolu denemeliyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 9 yıl bebek sahibi olamamanızın altında mutlaka bir neden vardır. Daha fazla vakit kaybederseniz ne yazık ki yumurtalık rezerviniz azalmaya başlayacak. Bu sefer de tüp bebekle bile gebelik şansınız çok azalacaktır. Lütfen bu zamana kadar yapılmış olan tüm tetkiklerinizle birlikte bu alanda deneyimli bir uzmana başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder