Ekonomi 2.El Araba Alıp Satarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

2.El Araba Alıp Satarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Paylaş
2.El Araba Alıp Satarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

MTV ve ÖTV'deki artışlar sebebiyle sıfır araba fiyatları gün geçtikçe artmakta. Bu durumdan dolayı insanlar artık ikinci el az kullanılmış ve sahibinden arabalara yönelmekte

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de kayıtlı araç sayısı Mart ayı itibari ile 21 milyon civarında, bu da 2. el araba piyasasının ne kadar büyüdüğünün göstergesi.

Peki 2. el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz?

İlk önce ikinci el arabayı nerden alacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Bunun için elimizde 3 seçenek var.

  • Arabayı bir galeriden alabiliriz.

    Yani 2. el araba alım satımı işiyle uğraşan ticari bir kurum. Galeriden almaya karar verdiysek bunun bize avantaj ve dezavantajları olacaktır. Bize en büyük zararı fiyat konusunda olacaktır. Çünkü ikinci el arabamızı ticari bir müesseseden aldığımız için bu müessesenin kâr payını da biz ödüyor olacağız. Normalde sahibinden alacağımız araça oranla yüzde 5 - yüzde 10 civarı fazla bir ücret vememiz gerekecek. Bunun yanında avantajı ise kurumsal bir firmadan alacağımız için dolandırılma arabada herhangi bir sorun çıkması durumunda yasal bir muhatap bulabiliyor olabilecek olmamız. Yeni yasa ile beraber 10 yaşını doldurmamış veya 200 bin km altında olan arabalar için motor ve şanzıman benzeri parçalar için 6 aylık veya 10.000 km garantisi verilecek. Diğer bir avantajı ise zaman konusunda olacak, satış prosedürleri ve araç ekspertizi ile uğraşmayacağız.
  • Arabamızı yetkili bir satıcıdan alabiliriz.

    Bu, galeriden almaktan daha avantajlı olabilir. Galeriden alma durumundaki maliyet dezavantajı burada da gözümüzü çarpıyor. Fakat avantaj kısmında ise kurumsalllık kısmı daha iyi. Yani karşımızdaki yetkli arabayı alacağımız markanın bir temsilcisi. Bu durumda araç fiyatı ve ekspertiz bilgileri daha avantajlı olacaktır. Ama bununda fazladan size maliyet dezavantajı olacaktır.
  • Son olarak arabamızı sahibinden alabiliriz.

    Sahibinden araba almanın çok avantajı ve dezavantajı vardır. Tabi ki en önemli avantajı bize maliyet olacaktır. Galeriye ve ya yetkili satıcıya vereceğimiz komisyon cebimizde kalacaktır. Ama sahibinden araç alırken kontrol etmemiz gereken birçok değişken vardır.

    Kişi güvenilir mi? Alış satış sırasında dolandırılma ihtimaliniz var. Araç gerçekten söylendiği kilometrede mi? Araçın kazası var mı? Varsa ne ölçüde bir kaza. Araçın ikici el piyasası istenilen fiyatta mı? Bunların hepsine dikkat etmeniz gerekecek. Sahibinden araç almaya karar verdiyseniz, tavsiyemiz, yanınızda arabadan anlayan biriyle veya bir usta ile aracı görmeye gitmeniz. Ve aracı almaya karar verdiyseniz aynı gün almaya çalışmanız. Çünkü 2. el arabayı ertesi gün almaya karar verdiyseniz o gece arabanın aküsü ve lastikleri vb parçaları değişebilir dikkat olmak lazım. Sahibinden araba alırken bir usta bulamadıysanız veya tanıdığınız biri yoksa bir ekspertiz firmasına gitmeniz gerekecek. Tabi bu da bir maliyet çıkaracak. Unutulmamalıdırki hiçbir ayıpsız mal ucuza satılmaz!.
Peki aradığınız ikinci el arabayı nerde bulacaksınız?

Bunun için artık günümüzde birçok yöntem var. Galerilere yetkili satıcılara gidebilirsiniz ama buralarda araç çeşitliliği az olacaktır. Bu durumda internet ikinci el araba seri ilan siteleri devreye giriyor. Tabi burada da güncel illanların bulunduğu siteleri tercih etmeniz gerekiyor.

Şu da unutulmamalıdır ki, insanların alışveriş yaparken sadece tek yerden yapmadığı aradığınız araç internette herhangi bir sitede olabilir. Sadece bilinen sitelerde değil, onun için internette olan tüm güncel ikinci el arabalara bakmanız gerekiyor.

2.El Araba Alıp Satarken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Güncel ikinci el arabalara buradan ulaşabilirsiniz.

https://www.2elotoaraba.com


2.el araba satarken ne yapmalıyım? İkinci el arabamı nasıl satabilirim?

Tabi ki burada da internet ortamını kullanmanız gerekecek. 2. el araba seri ilan sitelerine ilanınızı girmeniz gerekiyor. Bunu yaparken gereksiz rahatsızlıkları önlemek için aracınız hakkındaki tüm bilgileri yazmalısınız ve kesinlikle fotoğraf eklemelisiniz. Fotoğraflı verilen ilanlar fotoğrafsızlara oranla yüzde 70 kadar fazla görülmektedir. İlan verirken tek bir siteye bağlı kalınmamalıdır. Çünkü arayan kişi sizin gibi internette arama yaptığında sadece belirli sitelere bakmayacaktır. Günümüzde mobil telefonlar sayesinde ilan verme işlemini 2 dakikada tamamlanabilmektedir. Bu yüzden ilanınızı birden fazla ikinci el araba sitesine verebilirsiniz. 2. el araba mı satmak istiyorsunuz? Siz de ilanınızı hızlı ve kolay bir şekilde vermek için araba ilanı ver diyebilirsiniz.

Haberin Devamı