Gündem 2. eş fikrini sevmediler!

2. eş fikrini sevmediler!

Paylaş
2. eş fikrini sevmediler!

2. eş fikrini sevmediler!

Tunceli'de, kendilerine ‘Dersim Kent Kadın Meclisi’ adını veren grup, açıklamalarıyla tepki çeken Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı’yı düzenledikleri yürüyüşle protesto etti.

Haberin Devamı

Dersim Kent Kadın Meclisi’nin 150 kadar üyesi, Tunceli’de Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve taciz ve tecavüzleri protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe Tunceli Belediye Başkanı BDP’li Edibe Şahin de katıldı. Sanat Sokağı’nda toplanan kadınlar, Kürtçe’nin Zazaca lehçesinde yazılan, ‘Tanrıçanın izdüşümü olalım! Taciz, tecavüz, operasyonlar ve barajlara endi beso’ pankartı taşıyıp sloganlar atarak Cumhuriyet Bulvarı üzerindeki İnsan Hakları Anıtı önüne kadar yürüdü. Burada grup adına bir açıklama yapan Nevin Balta, tanrıça kültüründen gelen kadınlara dayatılan kimliksizliğe, asimilasyona karşı örgütlü mücadelelerini yükseltme sözü verdiklerini belirterek şöyle dedi:

“Toplumda yaşanan her taciz ve tecavüz olayında hep kadın suçlu bulunmuştur. Hatta çocuklara yönelik bu tür istismarlarda dahi ebeveyn değil, sadece anne suçlu bulunmuştur. Aslında yapılan, kadın üzerinde başlatılıp tüm toplum tecavüze uğramaktadır.”

Haberin Devamı

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın, ‘Karadenizlilerin Güneydoğulu kadınları 2'nci eş olarak almasının terör sorununu ortadan kaldıracağı’ açıklamasına da tepki gösteren Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, bu açıklamanın, AK Parti’nin Kürt sorununa yüzeysel yaklaşımının sonucu olduğunu savundu.

Şahin, şunları söyledi: “Bu yaklaşım kadınlara, doğaya ve Kürt sorununa ne kadar düzeysiz yaklaşım olduğunun bir örneğidir. AKP’li Rize Belediye Başkanı, Kürt sorunu gibi temel bir sorunu iki kadın alarak, bu sorunu hasım olmaktan çıkararak, hısım olarak çözebiliriz demektedir. Bu kadar geri bir noktadan, bu kadar gerici bir noktadan besleyerek bu soruna çözüm getireceğini söylemektedir. Bizler kadınlar olarak buna karşı, bu ülkede bu kadar süredir yaşanan bu çatışmalı sürede Kürt sorununa yaklaşımlarını bugün bize somut olarak gösteren AKP’li belediye başkanının bu soruna bu şekilde yaklaşımını kınıyoruz.” Konuşmaların ardından kadınlar, yanlarında getirdikleri mumları yakarak İnsan Hakları Anıtı’na bıraktıktan sonra dağıldı.

Ferit DEMİR/DHA