Siyaset 2 kişiden 1'i AK Parti dedi
Paylaş
2 kişiden 1'i AK Parti dedi

50 milyonu aşkın seçmen dün sandık başına giderek Türkiye'yi 4 yıl süreyle yönetecek yeni iktidarı belirledi

Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti, 2002 ve 2007’nin ardından dünkü seçimden de zaferle çıktı. AK Parti, 2002’de oyların yüzde 34.28’ini alıp 363 milletvekili çıkarmıştı. 2007’de yüzde 46.58’lik oyla 341 vekile sahip olan AK Parti dün yüzde 49,90’lık oya ulaştı. Ancak bu oy oranı AK Parti’ye sadece 325 milletvekili kazandırdı.

Haberin Devamı

>> SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Başbakan Erdoğan, seçim mitinglerinde sürekli “Halkın tercümana gerek duymadan anlayacağı yeni bir anayasa hazırlayacağız” demişti. Anayasa değişikliğini referanduma götürmek için gerekli vekil sayısı 330. Oylarını artıran ancak 330’un altında kalan AK Parti’nin CHP, MHP ve BDP’nin kapısını çalması gerekiyor.

YİNE TEK BAŞINA

50 milyonu aşkın seçmen dün sandık başına giderek Türkiye’yi 4 yıl süreyle yönetecek yeni iktidarı belirledi. AK Parti, 2002 ve 2007 seçimlerinden sonra dünkü seçimden de zaferle çıktı. 2002’de yüzde 34.28, 2007’de de yüzde 46.58’lik oy oranıyla tek başına iktidara gelen AK Parti dünkü seçimde oylarını yüzde 49.90’a çıkardı.

Ancak bu oy oranı AK Parti’ye sadece 325 milletvekili kazandırdı. AK Parti’nin oylarını artırmasına rağmen, vekil sayısının düşmesine; baraj altında kalan diğer partilerin dünkü seçimde oylarının düşmesi neden oldu.

Haberin Devamı

YENİ ANAYASA

Başbakan Tayyip Erdoğan, seçim öncesi yaptığı mitinglerde “12 Haziran sonrası yeni bir anayasa gündeme gelecek. Bu anayasa halkın anlayacağı dilden olacak. Anayasayı anlamak için tercümana gerek kalmayacak” demişti.

Başbakan Erdoğan’ın “Uzlaşma olmazsa, referanduma götürürüz” dediği yeni anayasa için kritik milletvekili sayısı 330. Anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesi için Meclis’ten en az 330 kabul oyuyla geçmesi gerekiyor. Oyunu artıran ancak milletvekili sayısı düşen AK Parti’nin CHP, MHP ve bağımsız adaylarla Meclis’te grup kurması beklenen BDP ile uzlaşması gerekiyor.

İKİ KİŞİDEN BİRİ

Dünkü seçimin ilginç bir ayrıntısı ise sandığa giden iki kişiden birinin AK Parti’ye oy vermesi oldu. Oy kullanan yaklaşık 42 milyon seçmenin yarısı AK Parti’yi tercih etti. AK Parti’nin özellikle Orta Anadolu’da büyük üstünlüğü bulunuyor.

Sahillere bakıldığında Antalya, Mersin, Çanakkale, Adana ve Hatay’da AK Parti birinci oldu. AK Parti 2007 seçimine göre sahillerde sadece Aydın’ı kaybetti. Kuzey bölgelerde ise sahillerin tamamını AK Parti kazanmış görünüyor.

46 YIL SONRA İLK KEZ

Haberin Devamı

AK Parti iki dönemdir iktidarda olmasına rağmen yıpranması beklenirken oylarını artırıp tarihe geçti. Türkiye’de son olarak Adalet Partisi 1965 seçimlerinde yüzde 50’nin üzerinde (yüzde 52.87) oy almıştı. AK Parti 46 yıl sonra yüzde 50’ye bu kadar yaklaşabilen tek parti oldu.

CHP’DE 5 PUANLIK ARTIŞ

Kemal Kılıçdaroğlu’nun lider seçilmesiyle patlama beklenen CHP’de oylar 2007’ye göre 5 puan arttı. Ama buna rağmen hayal kırıklığı yaşandı. CHP sadece 7 ilde birinci parti olabildi. Yerel seçimlerde başarılı olduğu birçok ilde bu kez aynı başarıyı gösteremedi.

MECLİS’TE 36 BAĞIMSIZ

Kaset skandallarıyla sarsılan ve barajı geçip geçmeyeceği tartışılan MHP, yüzde 1 oranında oy kaybetti ama Meclis’e girmeyi başardı. 2007’de DTP’nin desteklediği 24 bağımsız aday Meclis’e girmişti. Bu kez BDP kökenli 36 bağımsız aday milletvekili seçildi.